Publicerad 29 januari 2007

Så stressar du av

Stress uppstår när det råder obalans mellan de krav som ställs på den enskilde och förmågan att leva upp till dem. Men det går att förebygga och minska stressen. Här följer nio tips som gör det lättare att koppla av.

1. Lär känna din kropp

Lär dig tyda tecknen på stress. Gå inte för länge med ont i magen, huvudet, ryggen, axlarna eller med dålig sömn. Om symptomen håller i sig, titta över din situation. Ta ett vitt papper och lista punkter som arbetet, familjen, fritiden, dygnets tider och vänner. Försök isolera proble­met, analysera det och argumentera konkret och rationellt mot det som ger upphov till stressen.

2. Prioritera sömn och vila

Skapa förutsättningar för en god nattsömn. Det är a och o för att stå emot stress och sjukdomar. Mellan klockan 22.00 och 06.00 återhämtar sig kroppen bäst. Varva ned en timme före läggdags. Lyssna på avslapp­ningsband eller lugn musik. Ha bara mysbelysning. Undvik att ha för varmt i sovrummet. Det räcker med 18 grader.

3. Undvik tobak och alkohol

Blodtrycket är ofta högt vid stress. Alkohol och tobak höjer det ytterligare vilket på sikt kan ge upphov till hjärtinfarkt och hjärnblödning. Alkohol påverkar sömnen genom att man vaknar ofta och den kan ge upphov till snarkningar.

4. Motionera mera

Rör på dig regelbundet. En snabb promenad i cirka 30 minuter är effektivt. Regelbunden konditions­träning som löpning minskar stress­hormonet kortisol. Bra kondition förbättrar också sömnen. Men tänk på att inte göra någon fysisk aktivitet för sent på kvällen. Det bör ske minst två timmar före läggdags annars är det svårt för kroppen att varva ned.

5. Prova yoga eller Qi Gong

Yoga eller Qi Gong verkar lugnande på kroppen eftersom de kombinerar fysisk övning och andning. Yoga fokuserar på koncentration och kontroll över medvetandet vilket ger ett inre lugn.

6. Andas rätt

Andningen är viktig. Den minskar både stress och spänningar. Det finns olika andningstekniker inom till exempel meditationen. Körsång är ett stort intresse hos många och det gör att halten av lugn och rohormonet oxytocin blir högre och nivån av stresshormonet kortisol sänks.

7. Tänk på kosten

Förebygg stressen med rätt kost. Undvik stora mängder socker, det piggar upp och höjer stresshormo­nerna. Inta måltider regelbundet. Ät inte allt för sent, matsmältningen pågår halva natten och sömnen blir dålig. Drick inte heller kaffe, te eller Coca-Cola för sent, koffeinet stannar länge i kroppen.

8. Få kroppen avslappnad

Massage eller egentligen all beröring, värme och smekningar har lugnande inverkan. Det hjälper kroppen att slappna av. Unna dig massage eller en ansiktsbehandling då och då.

9. Gå ut i naturen

Naturen ger ro. En promenad i skog och mark minskar stresshormonerna. Återskapa naturen även hemma till exempel genom att lyssna på skogs- och havsljud till ett varmt bad. Använd oljor som luktar natur.

FAKTORER SOM PÅVERKAR

I Prevents kommande skrift Arbetsrelaterad stress - Arbetsmaterial och checklista finns ett arbetsformulär med 35 påståenden. De besvaras på en skala mellan noll och fem. Noll betyder "Stämmer inte alls" och fem motsvarar "Stämmer helt". Genom att sammanställa svaren kan man se vilka områden på jobbet som skattats som bra eller mindre bra. Här följer några av påståendena:

 

ARBETSBELASTNING

 • Jag har en arbetsmängd som känns acceptabel
 • Jag har tillräckligt med tid för att genomföra mina arbetsuppgifter

HANDLINGSUTRYMME

 • Jag har tillräckligt med befogenheter i förhållande till det ansvar jag har för att lösa mina arbetsuppgifter
 • Jag kan själv prioritera i vilken ordning mina arbetsuppgifter ska utföras

STÖD

 • Jag kan få stöd och hjälp från mina arbetskamrater för att lösa mina arbetsuppgifter
 • Jag får stöd av min närmaste chef/arbetsledare

LEDARSKAP

 • Jag har en chef/arbetsledare som agerar/ingriper när jag har alltför mycket arbete att utföra
 • Jag har en chef/arbetsledare som tydliggör gränser för innehåll och omfattning av mina arbetsuppgifter

KUNSKAPER OCH UTVECKLING

 • Jag har tillräcklig kompetens för att utföra mina arbetsuppgifter
 • Jag har möjlighet att skaffa nya kunskaper när arbetsuppgifterna kräver det

ÅTERHÄMTNING

 • Jag har arbetstider/arbetsschema som passar mig
 • Jag kan nyttja matraster och pauser till att koppla av från arbetet

ANDRA STRESSKAPANDE BELASTNINGAR

 • Jag utsätts inte för allvarliga olycksfallsrisker i mitt arbete
 • Jag utsätts inte för hot och våld i arbetet

Sofia Thorsson

Taggar: