Forskning

345 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar om arbetsmiljöforskning, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Chefer behöver hjälpa till att sätta gränser

2022-01-18

Debatten kring flexibelt arbete har fokuserat mycket på vad individen kan göra för att inte jobba för mycket. Men i takt med att fler distansarbetar, önskar många att arbetsgivaren tydliggör vilka förväntningar som finns på medarbetarna. Det visar en ny undersökning från Högskolan i Gävle.

Så förbereder du dig inför pensionen

2022-01-17

Att gå i pension är en av livets allra största förändringar. Att förbereda sig, både mentalt och praktiskt, ökar chanserna att tiden som nybliven pensionär blir glädjefylld.

Ta av lurarna om du behöver fokusera

2022-01-12

Att lyssna på musik sägs ibland öka vår kreativitet. Men nu visar forskning att det snarare kan ha motsatt effekt. För att kunna fokusera på uppgifter som kräver problemlösning och kreativitet bör du helst ha tyst, alternativt lyssna på musik utan sång. 

Så lyckas du med nyårslöftet

2021-12-30

Hur du formulerat ditt nyårslöfte har stor betydelse för om du kommer lyckas eller inte. Det visar en studie från Stockholms och Linköpings universitet där forskare har analyserat drygt 1 000 personers nyårslöften.

Havremjölk skapar dålig stämning på kontoret

2021-12-17

Havremjölk, disk och politik. Det är de vanligaste orsakerna till dålig stämning på jobbet, enligt etnologerna Jakob Löfgren och Katarzyna Herd som gjort en djupdykning i dålig stämning på svenska kontor.

Ny rapport fastställer hur covid-19 sprids

2021-12-08

Merparten av all smittspridning av covid-19 sker via luften vi andas. God ventilation är därför mycket viktigt för att förhindra smittspridning på arbetsplatsen. Det framkommer i en ny kunskapsöversikt som ger konkreta råd kring hur smitta kan förebyggas.

Mindre risk att bli sjuk om man har bra stöd i stressiga perioder

2021-12-03

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken bakom sjukskrivning. Men det går att förebygga, visar en forskningsöversikt. Effektivast på lång sikt är organisatoriska åtgärder som sedan kan kompletteras med individuella insatser.

Montörer får hjärnvänligare arbetsmiljö

2021-11-18

Att jobba som montör i industrin ställer höga krav på den kognitiva förmågan. På kort tid och till hög kvalitet ska komplexa produkter med många olika komponenter tillverkas. Nu vill forskaren Cecilia Berlin ge montörerna en hjärnvänligare arbetsmiljö.

Forskare testar att städa på hotell

2021-11-17

I en kommande studie vill forskare från Högskolan Dalarna lära sig mer om hotellstäderskornas tuffa vardag. En av metoderna går ut på att forskarna själva prövar på städyrket för att sen använda erfarenheterna i sin studie.

Spelifiering underlättar lärande på jobbet

2021-11-10

Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Så påverkas förskolan av ett varmare klimat

2021-09-23

Trötta pedagoger och frustrerade barn. Det är ett exempel på hur värmeböljor påverkar arbetsmiljön i förskolan. Ofta är det svårt att få till en bra inomhustemperatur och utomhus råder inte sällan brist på skugga, enligt en pilotstudie.

Han vill få vibrationsskadade att söka hjälp i tid

2021-09-22

Arbete med vibrerande maskiner kan leda till livslånga besvär och handikapp. Trots det söker många hjälp för sent. Varför det är så och hur man kan ändra beteendet ska ett forskningsprojekt i Lund försöka ta reda på.