Publicerad 18 november 2014

Studentuppsats gav bättre arbetsmiljö

KTH-studenten Kristina Lagerstedts uppsats om bärvästar för brevbärare har lett till att flera tusen brevbärare i dag har en bättre arbetsmiljö. Nyligen fick hon pris för bästa arbetsmiljöuppsats och ett stipendium på 15 000kr.

– Det är jätteroligt att få utmärkelsen efter att ha lagt ned mycket tid och engagemang i jobbet med uppsatsen. Jag blev också rätt överraskad trots att jag visste att mina handledare Jörgen Eklund och Anna Enblom skickat in en nominering, säger Kristina Lagerstedt.

Priset för bästa arbetsmiljöuppsats delas ut av Prevent och AFA Försäkring. I juryns motivering till utmärkelsen framgår att uppsatsen analyserar användningen av bärvästarna på ett grundligt sätt. Utifrån analysen har sedan nya krav tagits fram för hur västarna bör utformas.

– Det hela började med att Linköpings universitet och Posten sedan länge har ett samarbete kring arbetsmiljöfrågor. Jag tyckte att kraven för bärvästar var intressant och tog fram en rapport 2005. Nu är uppföljningen klar och de nya västarna har börjat användas, säger Kristina Lagerstedt.

Slutsatsen i studien visar att brevbärarna upplever att de viktigaste funktionerna med bärvästarna är att avlasta olika kroppsdelar, att de är enkla att använda och att det ska gå snabbt att ta på sig dem. Därför har västarna justerats i tillverkningen.

– Responsen har varit bra bland de brevbärare jag varit i kontakt med. De nya västarna ersätter nu äldre västar. Det är roligt att se resultat och att uppsatsen inte bara blivit en skrivbordsprodukt, säger Kristina Lagerstedt.

Efter att ha tagit emot priset och 15 000 kronor vid Gilla jobbet-mässan i Stockholm ska Kristina Lagerstedt återuppta sitt arbete som sjukgymnast. Hon kommer även att fortsätta med forskning – inom ett helt annat område.

– Jag ska studera hur akupunktur påverkar och påverkas av biverkningar efter olika cancerformer. Ett annat ämne som är väldigt intressant.

Stipendiet Utmärkt arbetsmiljöuppsats delas ut för andra gången av Prevent och AFA Försäkring. Stipendierna ska uppmärksamma arbetsmiljöfrågor och tilldelas studenter på ingenjörs- och ekonomiutbildningar samt personal- och arbetslivsutbildningar.

Peter Rehnfeldt

Taggar: Verktyg och produkter