Publicerad 3 augusti 2015

Flimrande led-lampor oroar forskare

Belysning

Allt fler arbetsplatser lyses upp av led-lampor. I synnerhet används de inom offentlig sektor och i industrin. Men nu varnar forskare för dåligt konstruerade armaturer som gör att lamporna flimrar.

Hillevi Hemphälä, forskare vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds tekniska högskola, håller på med en studie där ett 50-tal led-lampor testas i laboratoriemiljö. Redan nu kan hon konstatera att det finns allvarliga brister hos flera produkter.

– Led-tekniken har en fantastisk potential, men den är inte färdig än säger Hillevi Hemphälä till Dagens Nyheter.

Led-tekniken är mycket energisparande och har revolutionerat marknaden. Problemet är heller inte själva tekniken utan hur en del armaturer och lampor är konstruerade, enligt Hillevi Hemphälä. En del led-armaturer drivs av pulserande drivspänning. Det är en billigare konstruktion som underlättar dimning och ökar lampornas livslängd. Men samtidigt skapas ett flimmer från lamporna som ofta inte är synligt för individen men som hjärnan och näthinnan uppfattar.

Osynligt flimmer är ett välkänt arbetsmiljöproblem som tidigare orsakades av gamla lysrör. Det kan ge upphov till huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ögonbesvär.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Belysning