Publicerad 3 juni 2015

Klimatet påverkar arbetsmiljön

ICOH 2015

Det allt varmare klimatet på vår jord har stor påverkan på arbetsmiljön. Varje år dör ett antal arbetare av värme. Särskilt utsatta är byggnadsarbetare och andra som tvingas arbeta utomhus under dygnets hetaste timmar.  

Hur påverkar ett allt varmare klimat arbetsmiljön? Den frågan försökte forskare från olika delar av världen besvara under ett seminarium om klimatförändringar på den världskongress om arbetsmiljö som just nu pågår i Seoul, Sydkorea. 

Seichi Horie från University of Occupational and Environmental Health i Japan berättade om hur ett allt varmare klimat i Japan gjort att antalet arbetsrelaterade dödsfall kopplade till värme ökat de senaste 20 åren. I genomsnitt dör 20 anställda per år av värmeslag. 2010 var det varmaste året som hittills uppmätts i Japan. Då dog 47 anställda på grund av värmeböljor. Byggnadsarbetare och vägarbetare är värst utsatta. Därefter kommer anställda inom tillverkningsindustri.

– Sportevenemang i Japan ställs in om det är varmare än 28 grader. Ändå pågår de oftast inte längre än två timmar. Arbetare jobbar mycket längre. Om arbetet dessutom sker utomhus innebär det en stor påfrestning, sa Seichi Horie.

Han visade även olika metoder som används i Japan för att förebygga värmeslag. Att spola kallt vatten på huvudet, sy fast kylkuddar i arbetskläder samt placera ut soltält på byggarbetsplatser är några metoder som används där.

– Vi uppmuntrar anställda att dricka vatten och sportdryck och äta salttabletter. Att vara bakfull eller hoppa över frukost när det är värmebölja är inte bra, sa Seichi Horie.

Anställda som tvingas bära skyddskläder i jobbet är extra utsatta. På seminariet diskuterades bland annat sjukvårdspersonal som jobbar i Ebola-drabbade områden samt anställda som sanerar efter kärnkraftsverksolyckan i Fukushima.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: ArbetsklimatInternationellt