Kvinna kollar mobilen

Publicerad 18 maj 2015

Lider du av skärmsläckarskräck?

Gränslöst arbete

Forskaren Tomas Lindroth har undersökt hur våra beteenden förändrats i takt med att mobiler, laptops och paddor blivit en del av vår vardag. Han har även uppfunnit nya ord för det han upptäckt; som skärmsläckarskräck, on-linetics och batteripraktik.

Ny teknik skapar nya beteenden – och det går fort. Hur ofta tittar du på mobilen fast du inte behöver? Hur ofta fastnar du på nätet samtidigt som du glömt vad du egentligen skulle kolla upp? Tomas Lindroth vid IT-fakulteten, Göteborgs universitet, har analyserat hur vi hanterar moderna IT-verktyg i olika situationer, som till exempel på möten, i det offentliga rummet eller i föreläsningssalen.

– Jag ville undersöka vilken roll skärmen har i våra liv och hur den påverkar vart vi riktar vårt fokus, säger han.

Resultatet av hans observationer visar att vi utvecklat en hel del nya beteenden – men att dessa nya beteenden också fyller grundläggande mänskliga behov. Till exempel har vi behov av att definiera oss själva och andra genom vad vi gör, vilket innebär att vi alltid vill vara eller verka sysselsatta, även när vi i praktiken är sysslolösa. Som när vi väntar på bussen eller sitter på tunnelbanan.

– Mobilen och laptopen är perfekta för att fylla samma typ av behov som till exempel tidningen gjorde förut, säger han.

Men den moderna tekniken ger också andra möjligheter. Den kan fungera som ett alibi och en rökridå. Ingen behöver se vad du gör bakom din skärm.

– Laptopen signalerar arbete, men sitter du med din laptop på mötet är det ingen som vet om du faktiskt jobbar. Du kan göra något helt annat. Det ömsesidiga bevakandet, att du ser mig och jag ser dig och som är grundläggande för hur vi beter oss, sätts ur spel på grund av skärmen, säger han.

Att vi ständigt bär med oss mobilen, laptopen och paddan i olika situationer har även det effekter.

– Kanske har jag suttit hemma och kollat på Netflix på kvällen. När jag kommer till jobbet finns sidan jag besökt kvar i datorn. Förr tittade vi bara på tv i soffan, nu uppmuntras vi att göra det var som helst genom att våra sökningar finns sparade.

Men Tomas Lindroth vill inte värdera, möjligheterna är fantastiska, samtidigt som tekniken är tveeggad.

– Jag undviker in i det längsta att säga om det är bra eller dåligt, eller att det var bättre förr, för det blir så himla lätt moral. Och det jag kallar för online-tics, när vi tar upp mobilen och inte vet varför, eller när man öppnar sin laptop och har glömt varför, det tror jag alla har varit med om. Men det innebär inte att det är ett problem, utan snarare att det är nytt för oss. Vi är mitt inne i en samhällsförändring där vi inte hunnit etablera gemensamma normer eller en gemensam kultur för hur vi ska hantera närvaron av alla dessa skärmar i vardagen, säger han.

Fakta Tomas Lindroths ordlista

  • Skärmsläckarskräck: När du pratar med någon och snuddar vid styrplattan när skärmsläckaren går igång
  • Skärmsnegling: När du sneglar på andras skärmar för att se vad de gör
  • El-kontaktsökande: När det första du tittar efter när du går in i ett rum är ett ledigt eluttag, inte en sittplats
  • Online-tics: När du ska kolla något på nätet och fastnar i något annat samtidigt som du glömt vad du skulle göra
  • Batteripraktik: Sätt att få batteriet att räcka längre, som att stänga av WiFi eller sänka ljusstyrkan på skärmen

Taggar: LivsstilIT