Publicerad 22 september 2015

Överkvalificerade riskerar hälsan

Kompetens

Hög utbildningsnivå brukar associeras med bättre hälsa och ökad medellivslängd. Men att vara överkvalificerad på jobbet kan också vara en hälsorisk, enligt en ny studie.

Utbildning är inget vaccin mot ohälsa. Den som inte får användning för sina kvalifikationer på jobbet riskerar att dö i förtid. Åtminstone om det pågår under lång tid. Det visar en ny studie från Centre for Health and Equity Studies vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

– Om du under lång tid suttit fast på ett jobb som du är överkvalificerad för kan det påverka dödligheten. Personer som är överutbildade för sina jobb känner psykosocial stress och lider i större grad av depression eller känslor av skam, säger Anthony Garcy som lett studien, till tidningen Akademikern.

Överkvalificerade löper ökad risk för depression, missbruk, självmord och cancer enligt studien. För kvinnor var också risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar högre än för kvinnor som har ett som matchar deras kvalifikationer. Att tvingas jobba på en arbetsplats där ens kunskaper inte behövs samtidigt som den formella utbildningen förlorar i aktualitet och därmed sjunker i värde, skapar stress vilket kan förklara hälsoriskerna, enligt Anthony Garcy.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: KompetensMå bra