Publicerad 20 augusti 2015

Sämst jobb i stora landskap

Kontor

Kontorslandskap eller eget rum – i vilken typ av lokal blir arbetet mest effektivt? Det beror på arbetsuppgifterna. Men enligt en ny studie är det i mindre kontorslandskap vi presterar allra bäst.

De allra flesta kontor blir tystare med väggar eller skärmar mellan medarbetarna. Om det även finns dörrar att stänga blir möjligheterna ännu större för koncentration på arbetsuppgifterna. Men kontaktmöjligheterna med kollegorna minskar också, vilket kan påverka resultatet av arbetet.

– I en ny studie har jag och mina kollegor undersökt hur stora fördelarna är med eget rum, eller cellkontor som det också kallas, i jämförelse med öppna kontorslandskap, säger Aram Seddigh doktorand vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

I undersökningen deltog 500 personer som jobbar i cellkontor och i kontorslandskap. Alla fick göra ett ordminnestest, först i tyst omgivning och sedan i vanlig kontorsmiljö – med ljud från telefoner, medarbetare och annat.

– Resultaten visar att ju större kontorslandskapet är, desto sämre presterar tjänstemän under normala förutsättningar. De som jobbade i stora öppna kontorslandskap, med 25 eller fler personer, hade sämst resultat, säger Aram Seddigh.

Men undersökningen visar också att tjänstemän i cellkontor inte alltid står för de bästa prestationerna. Under normala förutsättningar var deras prestationsbortfall lika stort som för tjänstemännen i de stora öppna kontorslandskapen.

– En förklaring kan vara att anställda i cellkontor inte utvecklar strategier att hantera irrelevant stimuli. Därför blir de mer störda av mindre ljud och rörelse, kanske på grund av att distraktioner förekommer mer ojämnt. En annan förklaring kan vara att cellkontoren inte är så tysta som de ofta framställs. Möjligheterna att stänga dörren till kontoret eller att stänga av andra tekniska kommunikationskanaler kanske heller inte alltid utnyttjas, säger Aram Seddigh.

Resultatet visar att cellkontorets fördelar inte alltid är så överlägsna som det ibland framställs i jämförelse med öppna kontorslandskap. Hela studien publicerades i våras i tidskriften Journal of environmental psychology.

Taggar: Arbetsmiljöarbete