Publicerad 29 mars 2019

Telefonsamtal stör mest på kontoret

Ljud

Prat är det bakgrundsljud som stör mest i det öppna kontorslandskapet, visar forskning. Allra mest stör telefonsamtal där man bara kan höra den ena parten, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle.

Bakgrundsljud i de öppna kontorslandskapen minskar både koncentrationen och produktiviteten. Allra mest stör bakgrundssamtal, skvaller och högljudda telefonröster där det går att höra vad som sägs eftersom hjärnan har svårt att sortera bort det. Det visar en studie från Högskolan i Gävle. John Marsh, forskare i miljöpsykologi på samma högskola, pekar särskilt ut telefonkonversationer som ett problem.

– Om man bara hör den ena parten i ett telefonsamtal så väcks nyfikenheten, man undrar vad som saknas, och det triggar ett behov att försöka fylla i luckorna. Det blir också oväntat när personen man hör slutar eller börjar pratat igen och vi vet att en plötslig förändring av tystnaden direkt drar till sig vår uppmärksamhet, säger John Marsh i en kommentar.

I en annan artikel, publicerad i Canadian Journal of Experimental Psychology, av John Marsh, gällde det att från en brottsscen återskapa gärningspersonens signalement. Också här såg forskarna att om testpersonerna samtidigt utsattes för att höra ett telefonsamtal som de kunde förstå, där de bara kunde höra den ena personen i samtalet, försämrades deras minne avsevärt.

– Om de hörde ett samtal de inte alls kunde förstå så påverkades inte deras minne. Det är när man bara kan höra halva samtalet som man störs.

Forskarnas slutsats är att försöka hålla arbetsplatser så tysta som möjligt. Det kan till exempel göras genom att skapa aktivitetsbaserade kontor där man anpassar kontoret efter olika uppgifter så att det finns tysta zoner.
Andra sätt att få bort störande ljud kan vara att maskera det med något annat ljud som upplevs som mindre störande samt att använda hörlurar med musik.

– Eller, ironiskt nog, att be människor slå på högtalarna så att alla kan höra hela telefonsamtalet, säger John Marsch.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Kontor