Hälsa

304 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

VR-teknik testas för att planera ljudmiljön på jobbet

2022-01-14

Det finns en stark koppling mellan ljuden i vår omgivning och hur vi mår och presterar. För att skapa en bra ljudmiljö på jobbet tar forskare nu hjälp av VR och dataspelsteknik.

Bästa tipsen för att hitta lugnet

2021-12-22

Här är ett urval av höstens mest uppskattade artiklar om återhämtning. Tipsen handlar både om hur man får återhämtning under arbetsdagen och när man är ledig. God jul önskar vi på Arbetslivs redaktion!

Ny bok om baksidorna av träningstrenden

2021-12-16

Träningstrenden har varit massiv de senaste åren och allt fler vardagsmotionärer tar sig an utmaningar som en svensk klassiker eller ett triathlon. Men nu varnar hjärtläkaren Fredrik Nyström för att extrem träning både kan förkorta livet och leda till kroniska skador.

Brus ska maskera störande ljud på kontoret

2021-12-06

Ett ljud som många uppfattar som störande på arbetsplatsen är kollegor som pratar. Nu undersöker en grupp forskare i Lund om det går att maskera mänskligt tal för att minska de negativa konsekvenserna.

Fem tips för att motverka trötthet

2021-12-06

Känner du dig trött och hängig? Då är du inte ensam. Trötthet är ett vanligt fenomen under den mörka tiden på året. Men genom små förändringar i vardagen går det att öka sin energi och bli piggare.

Lindra vardagsstressen med yoga

2021-11-26

December bjuder på mysiga avbrott i vardagen, men också på en hel del stress och måsten. Yoga, meditation och mindfulness är olika tekniker men med samma effekt. De ökar vår stresstålighet och hjälper oss att få återhämtning i vardagen. 

Träning tre dagar i veckan lindrar depression

2021-11-19

Ännu en studie visar att träning lindrar ångest och depression. Tre träningspass i veckan om cirka en timme vardera och med relativt hög intensitet, är det som krävs enligt studien.

Allt fler positiva drogtester

2021-11-02

Allt fler testar positivt vid drogtester på jobbet, vilket speglar en ökande konsumtion av droger rent allmänt i samhället. I genomsnitt är var tjugonde drogtest positivt. I många fall handlar det om kokain, enligt Urban Svensson, medicinskt ansvarig på Previa.

Här är hunden välkommen till kontoret

2021-11-01

Telekomföretaget Tre har inrättat en hundzon på sitt huvudkontor vid Globen i Stockholm. Företaget vill underlätta för de medarbetare som skaffat "coronahund" när de jobbat hemifrån under pandemin och som nu är tillbaka på kontoret.

AKUT-testet hjälper dig känna igen en stroke

2021-10-29

Snabb hjälp är livsavgörande om någon på jobbet drabbas av en stroke. Därför är det viktigt att kunna identifiera symptomen. AKUT-testet är ett enkelt hjälpmedel för att avgöra om det rör sig om en stroke och om ambulans behöver tillkallas.

Ingen tydlig koppling mellan yrke och dödlighet i covid-19

2021-10-26

Yrke som enskild faktor har inte inneburit en högre risk att dö i covid-19 i Sverige. Däremot var risken högre för äldre som levt ihop med personer som inte kunnat arbeta hemifrån. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval

2021-10-22

Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.