Hälsa

291 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Hellre prehab än rehab

2021-09-17

Begreppet prehab handlar om att skifta fokus från rehabilitering till förebyggande arbete. Genom att ha återhämtning på schemat behöver stressen förhoppningsvis aldrig resultera i sjukskrivning.

Hälsan har blivit bättre under pandemin

2021-09-13

Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.

Vem vill vara perfekt?

2021-09-10

Att vara noggrann och ambitiös ses ofta som positiva egenskaper. Men baksidan av perfektionism är stress, ångest och självkritik som påverkar både den egna återhämtningen och stämningen i gruppen.

Vibrationsskadorna förändrade hela livet

2021-09-08

Han kan inte hålla i en telefon eller gå ut med sin hund utan att händerna vitnar och gör ont. För 49-årige Robert Andersson har vibrationsskadorna han fick i jobbet som snickare vänt upp och ned på tillvaron. Och han är långt ifrån ensam om att drabbas.

Inled hösten i balans

2021-09-08

När semesterkänslan falnar bort blir vardagen snabbt fylld med jobb och måsten. Kanske känner du redan en smygande känsla av stress.
– Vi är duktiga på att hitta gaspedalen i livet men många vet inte var bromspedalen sitter, säger Ulf Wallgren före detta programledare på Sveriges Television som skolat om sig till yogalärare.

Våga stanna upp i nuet

2021-09-08

Vi människor lever mycket av våra liv i framtiden och i det förflutna. Vi lever oroväckande lite här och nu. Det är så våra hjärnor fungerar och det moderna vardagslivet förstärker den tendensen.  

Multitasking försämrar arbetsminnet

2021-09-03

Multitasking får oss att känna oss effektiva när det i själva verket är precis tvärtom. Lisa Thorell, docent i psykologi vid Karolinska Institutet, förklarar varför.

Tydlig ökning av arbetsorsakade besvär

2021-09-02

Var tredje sysselsatt i Sverige mår dåligt till följd av arbetet. Trötthet samt värk i kroppen är de vanligaste besvären. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Vänta inte med återhämtning till ledigheten

2021-08-17

Sörjer du att semestern är slut? Det kan kännas tungt att vara tillbaka i den stressiga vardagen igen. Men det går faktiskt att få återhämtning även under arbetsdagen, enligt en ny forskningsstudie.

Sänk förväntningarna och må bättre på semestern

2021-06-29

Att sänka förväntningarna inför semestern är receptet för en lyckad ledighet, enligt Petra Lindfors, professor i psykologi. Med tanke på pandemin, där jobb och privatliv flutit ihop för många, är det också viktigt att göra ett tydligt jobbavslut inför semestern.

Så klarar ni värmen på jobbet i sommar

2021-06-23

Hög värme kan inte bara vara skadligt för hälsan, det ökar också olycksrisken på jobbet. Det går att minska riskerna genom olika praktiska åtgärder. Men undvik bordsfläktar eftersom det kan öka smittspridningen av covid-19.

Besvär av distansarbete ökar

2021-06-11

Om distansarbete blir vanligare i framtiden behöver arbetsgivarna vara flexibla och se till var och ens behov. En lösning passar inte alla i arbetsgruppen, anser Frida Eek som är sjukgymnast och docent i epidemiologi vid Lunds universitet.