Kvinna som arbetar vid dator

Publicerad 4 december 2014

Jobb på fritiden kan ge hälsoproblem

Den som tar med jobbet hem och sitter några timmar extra varje kväll riskerar att få problem med hälsan. Det visar en stor europeisk undersökning.

Många tjänstemän upplever att arbetstiden inte räcker till för att få jobbet gjort och det har blivit allt vanligare att arbeta en stund på kvällen. Men nu visar en tysk undersökning, där 57 000 EU-medborgare deltagit, att arbete utanför den normala arbetstiden kan påverka hälsan negativt. Insomningssvårigheter, huvudvärk, ångest och magproblem är några av de besvär som kan uppstå.

Tidigare studier visar att de som har flexibel arbetstid är mer stressade men samtidigt mer nöjda med sitt arbete än anställda med reglerad arbetstid. Flexibelt arbete innebär ofta mer varierade och spännande arbetsuppgifter och har därför blivit ett kvitto på kompetens och något prestigefyllt.

– Det ses därför som något attraktivt men det är för den skull inte säkert att det är bra för hälsan, kommenterar Helge Hvid, forskare på Roskilde universitet.

Eftersom de fria arbetstiderna kan vara svåra att hantera är det viktigt att chefer signalerar att ingen ska se det som ett krav att jobba på kvällar och helger, anser Helge Hvid. Men det är inte bara upp till chefen. Även medarbetarna måste fundera över vilka förväntningar de bygger upp i arbetsgruppen. Särskilt viktigt är det att barnfamiljer ser upp när det gäller jobb på fritiden säger Helge Hvid.

– Det är viktigt att inte dras med allt för mycket och tänka att flexibilitet alltid är bra för barnfamiljer. Barnfamiljer skulle behöva fastare gränser mellan arbetsliv och fritid, säger han.

Läs undersökningen här 

Marianne Zetterblom

Taggar: StressArbetstid