Solstolar

Publicerad 17 juli 2015

Ansträng dig för att varva ner

Vi svenskar är dåliga på att koppla bort jobbet när vi är lediga. Datorn eller den smarta telefonen är ju med överallt, på stranden, i hängmattan och i svampskogen. Och är den med kan man ju lika gärna kolla jobbmejlen …

Svenskarna har bland de längsta semestrarna i världen, men vi är faktiskt bland de allra sämsta på att koppla bort jobbet när vi är lediga. Vår goda uppkoppling och vår extrema tillgång till smarta telefoner är några av bovarna i dramat.

Det är helt enkelt så lätt att vara uppkopplad att vi får kämpa för att inte vara det.

En undersökning gjord av nätresebyrån Expedia på nästan 9000 arbetstagare i 22 länder visar att svenskarna utmärker sig, minst sagt. 

Sex av tio svenskar har svårt att varva ner när de går på semester, mer än någon annan nationalitet i undersökningen. Samtidigt erkänner sju av tio svenskar att de håller koll på jobbmejlen under semestern, vilket är betydligt mer än hos likvärdiga länder som Danmark, Tyskland och Storbritannien, där mindre än hälften har samma ovana.

Den här missriktade lojaliteten med jobbet är något vi helt enkelt behöver komma bort ifrån. För alla fakta säger att vi i slutändan gör ett sämre jobb om vi inte kan koppla bort jobbet när vi är lediga. Och vi hamnar definitivt i riskzonen för att dra på oss olika stresssymptom.

Det här är ju lättare sagt än gjort. En insikt vi måste ha är att detta kräver ansträngning. Vi måste planera in att göra ingenting, och vi måste slå ifrån oss viljan att kolla mobilen hela tiden.

Semestern är för alltför många av oss en stressig tid. Det är ju så mycket som ska göras. Alla vi vill besöka, alla projekt vi vill göra, bygga och snickra och påta, och all träning vi inte hinner med i vanliga fall. Kalendern blir så full att vi pustar ut när vi kommer tillbaka till jobbet. Synd och skam.

Några korta råd för bättre avkoppling är på sin plats:

  • Om du känner att du verkligen måste titta på mejlen, bestäm en viss tid varje dag när det är okej. I övrigt är det stopp!
  • Planera in tid i kalendern för att göra ingenting. Det är så lätt att projekten tar all tid annars.
  • Träna på att njuta. Bli tjuren Ferdinand, lukta på blommor, hör fåglarnas sång, titta på molnens flykt. Det låter flummigt, men är så nyttigt för oss!
  • Försök trappa ner sista veckorna på jobbet. Semestern blir mer njutbar – och nyttig – när du slipper pusta ut första dagarna.
  • Påminn dig om att det finns härliga sommarkvällar även när semestern är slut. Då blir det lättare att möta vardagen  igen.

Det kan kännas bakvänt att behöva anstränga sig för att kunna koppla av, men avkoppling är alldeles för viktigt för att slarva bort. Vårt välbefinnande hänger på det helt enkelt. Nobelpristagaren Bertrand Russel sa en gång: ”Om jag var läkare skulle jag genast ordinera semester till varenda patient som anser sitt arbete viktigt.”

Man kan också säga att semestern är en alldeles för viktig sak för att blanda in jobbet i ...

Trevlig semester!

Taggar: Må bra