Publicerad 25 november 2015

För mycket alkohol på julfesten anser många

Alkohol

Nästan sju av tio har varit på en jobbfest där det druckits för mycket alkohol. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Julfesterna står för dörren och då är alkohol vanligt förekommande. Men tvärtemot vad man kanske tror anser åtta av tio (81 procent) att alkohol inte är viktigt för att öka teamkänslan på jobbet. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av IQ-initiativet, ett dotterbolag till Systembolaget.

Sju av tio (68 procent) har varit på en jobbrelaterad tillställning där de upplevt att det druckits för mycket alkohol. Sex av tio uppger att de har en kollega som dricker för mycket.

– Att ta något glas med sina kollegor tror jag många tycker är trevligt. Men att nästan sju av tio varit på tillställningar kopplat till jobbet där de anser att det druckits för mycket ger anledning att fundera kring alkoholkulturen inom arbetslivet, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ-initiativet, i en kommentar.

Undersökningen visar också att var femte person druckit mer i ett jobbsammanhang än de från början tänkt. Drygt hälften (55 procent) upplever att det finns en förväntan från kollegor att dricka alkohol på konferenser och personalfester.

Undersökningen gjordes i november och totalt deltog 2 023 anställda i åldrarna 20 till 65 år.

Läs mer om undersökningen:

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Må bra