Motionssimning

Publicerad 30 januari 2015

Sund livsstil hjälper mot ryggbesvär

En hälsosam livsstil kan skydda mot långvariga besvär i ländryggen. Det visar en svensk studie där 9 000 personer ingår.

Att avstå från rökning, dricka måttligt med alkohol, motionera samt äta tillräckligt med frukt och grönt är faktorer som kan ha positiv inverkan på besvär i ländryggen. Det visar en studie som nyligen publicerats i medicintidskriften BMJ Open.

Tony Bohman, forskare vid Karolinska Institutet, har utgått från en stor folkhälsokohort där Stockholms läns landsting samlat in data om folkhälsa från slumpmässigt utvalda stockholmare 18 till 84 år gamla. Enligt dessa data var det år 2006 totalt cirka 5 000 kvinnor och 4 000 män som rapporterade att de hade ont i ryggen då och då. Av de kvinnor som inte hade en enda av de fyra hälsosamma livssilsfaktorerna år 2006 hade 21 procent utvecklat långvariga ländryggbesvär fyra år senare. Att jämföra med nio procent av kvinnorna som uppgett alla fyra hälsosamma livsstilsfaktorer. Vad gäller männen var tendensen den samma men sambandet gick inte att säkerställa med statistiska metoder.

– Det tyder på att en hälsosam livsstil skyddar mot ländryggsbesvär. I studien tog vi hänsyn till andra faktorer som kan påverka att man får besvär. Vi tittade till exempel på om man var låg- eller högutbildad eller och psykologiska faktorer. Men även när man tar hänsyn till sådana faktorer så visar vår studie att en hälsosam livsstil har betydelse, säger Tony Bohman.

Nu fortsätter han sin forskning kring livsstil kopplat till ländryggsbesvär. Bland annat ska han undersöka om en hälsosam livsstil kan hjälpa personer som har så svåra ryggbesvär att de blir ett hinder i vardagen.

Marianne Zetterblom

Taggar: LivsstilMå bra