Kvinna som nyser

Publicerad 26 november 2015

Trivsel får anställda att jobba sjuka

Sjuknärvaro

Att anställda går till jobbet fast de är sjuka kan bero på osäkerhet och hög arbetsbelastning. Men omvänt kan det även bero på att man gillar sitt jobb så mycket. Det visar en stor brittisk studie om sjuknärvaro.

När en anställd väljer att gå till jobbet sjuk är det ofta inte sjukdomstillståndet som avgör. Istället är det arbetssituationen och lojalitet till jobbet som spelar in. Det visar en brittisk forskningsgenomgång av 61 studier om sjuknärvaro från sammanlagt 34 europeiska länder.

Om det finns en kultur på arbetsplatsen som signalerar att det inte är okej att vara sjuk kan det få människor att gå sjuka till jobbet. Men det kan också handla om att medarbetarna är osäkra på sin jobbsituation eller att de har för hög arbetsbelastning, enligt studien.

Men studien visar även att lojalitet och hur väl man trivs på jobbet spelar in.

– Det har inte varit så mycket fokus på det tidigare men faktiskt är det så att vissa väljer att gå till jobbet sjuka för att de uppskattar sitt arbete så mycket. De gör det för att de vill göra en extra insats, säger Mariella Miraglia, lektor vid Norwich Business School i en kommentar.

Men Mariella Miraglia poängterar att det inte är en bra idé att gå till jobbet sjuk.

– Förutom att det kan göra dig mer sjuk finns det undersökningar som visar att man gör fler fel när man är sjuk. Det finns också stor risk att man smittar sina kollegor. Om man jobbar inom vård- och omsorgssektorn kan det vara direkt skadligt för arbetsplatsen att gå till jobbet sjuk. 

Taggar: ArbetsklimatLivsstilMå bra