Publicerad 23 januari 2017

Många går till jobbet sjuka

Smitta

Sju av tio har någon gång gått till jobbet trots att de är förkylda eller har influensa. Den vanligaste anledningen är stress över att hamna efter på jobbet. Det visar en undersökning från Sifo.

Totalt har 1089 svenskar svarat på en webbenkät på temat förkylning och influensa. Där framgår att 68 procent någon gång det senaste året gått till jobbet förkyld eller med influensa. Samtidigt visar undersökningen att nästan 60 procent irriterar sig på sjuka kollegor.

– Det är olämpligt att gå till jobbet när man är sjuk. Det är inte bra varken för dig eller dina kollegor som riskerar att smittas. Tre tips för att skydda dig och familjen är att tvätta händerna ofta, god sömn och att du stannar hemma om du blir sjuk, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening som beställt undersökningen.

Undersökningen visar att de vanligaste anledningarna till att inte stanna hemma är stress över att inte hinna med sina arbetsuppgifter (34 procent) och oro över förlorad arbetsinkomst (27 procent).

– Det är olyckligt att så många känner stress på grund av arbetsrelaterade skäl, hälsan bör alltid komma i första hand, säger Robert Svanström.

Tips influensa undvik att smitta andra

  • Stanna hemma från arbetet så länge du har feber.
  • Undvik att ta människor i hand och håll ett visst avstånd till andra.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.
  •  Använd gärna handsprit.
  • Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.


Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Må bra