Publicerad 22 oktober 2021

Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval

Arbetssjukdomar

Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.

På webbplatsen Jobbafrisk finns information om hälsorisker kopplade till olika yrken. Det handlar om allt från allergier, eksem och astma till diabetes och epilepsi.

– Vi vill bidra till att unga får ett hållbart arbetsliv, och vi vill att de själva ska kunna få information för att kunna göra välgrundade val. Det är också viktigt att studievägledare har kunskapen och kan informera om när det är mer eller mindre lämpligt att välja ett specifikt yrke. Här kan man få tips om vad man bör undvika och tillsammans med sin studievägledare diskutera andra möjligheter som är mer lämpliga för ett hållbart arbetsliv, säger Marina Jonsson vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Foto: privat

Enligt Marina Jonsson går många framtida hälsoproblem att förebygga om man får rätt information utifrån sina egna medicinska förutsättningar. Inom vissa yrken ställs det dessutom specifika hälsokrav för att få jobb. Ett exempel är billackering där den som är astmatiker inte får arbeta.

– Och om man har diabetes ska man tänka på att arbete med vibrerande verktyg kan utveckla kärl och nervskador och personer med diabetes har en ökad risk att utveckla sådana skador eftersom sjukdomen i sig kan leda till kärl och nervskador, säger Marina Jonsson.

Jobba frisk innehåller även fakta om psykisk ohälsa kopplad till arbetslivet, eftersom psykisk ohälsa ökar bland unga.

Taggar: Arbetssjukdomar

Webbfråga

Hur viktiga är dina kollegor?

  • Trivs bäst när jag får jobba själv 8%  
  • Kul med utbyte men måste inte ses varje dag 46%  
  • Kan inte tänka mig jobbet utan dem! 46%  
Totalt antalet röster: 24