Publicerad 13 oktober 2014

Chefer skrattar mest

I genomsnitt skrattar anställda i Sverige 5,1 gånger per dag. Chefer skrattar oftare än övriga anställda. Det visar en undersökning från bemanningsföretaget Adecco.

Rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco har tillsammans med Novus gjort en undersökning för att ta reda på hur mycket det skrattas på svenska arbetsplatser. De lanseras även kampanjwebben Glädjetempen där de samlat tips för att öka arbetsglädje och skratt på jobbet.

Enligt undersökningen, där 2 154 yrkesverksamma mellan 18-60 ingår, är vård och omsorg den bransch där det skrattas mest. Chefer skrattar oftare än det svenska genomsnittet 5,1 gånger per dag och fokuserar mer än övriga anställda på att få andra att skratta och att själva lätta upp med skratt.

– De flesta vet att det är viktigt att ha kul på jobbet. Effekten kan mätas i allt från lönsamhet och arbetsklimat till antal sjukdagar – och forskning visar att just skrattet är en förlösande faktor. Men det är många som bara snackar om det, säger Annelie Stenvadet tf informations- och marknadschef på Adecco, i en kommentar.

Därför är skratt på jobbet bra:

• Vänliga leenden och goda skratt påverkar tillit, lust och vår förmåga att vara empatiska, visa intresse, omtanke samt generositet.
• Skapar känsla av samhörighet, bygger goda relationer och minskar risken för missförstånd och konflikter.
• Skratt är avslappnande. När vi känner oss lugna och ohotade lyssnar vi bättre. Vårt självförtroende ökar.
• Den kognitiva påverkan som skrattande leder till ger ytterligare positiva effekter för gruppens
sammantagna kreativitet, inlärning och problemlösningsförmåga.

(Källa Adecco)

Läs mer: www.gladjetempen.se

Marianne Zetterblom

Taggar: ArbetsklimatChefMå bra