Publicerad 21 mars 2019

En av tre chefer skippar lunch med kollegor

Arbetsbelastning

Var tredje chef väljer att hoppa över att äta lunch med kollegorna för att de har för mycket att göra på jobbet. Det visar en ny undersökning.

Att gå ut och äta lunch med kollegor är ett sätt att få återhämtning på jobbet. Men nu visar en undersökning från fackförbundet Unionen att bland det första många chefer gör när de känner sig stressade är att hoppa över gemensam lunch. Bland tjänstemän som har en chefsbefattning uppger så många som var tredje chef att de hoppa över lunchen med kollegorna en eller flera gånger i veckan på grund av hög arbetsbelastning.

– För att orka med en hektisk arbetsdag är det viktigt att ta en rast. Är du chef behöver du även tänka på vilka signaler du skickar till dina medarbetare. Om chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att även de förväntas jobba på lunchen, säger Marina Åman 2:e vice ordförande Unionen, i en kommentar. Foto: Unionen

Undersökningen visar också att många tjänstemän med chefsbefattning ställer in fritidsaktiviteter för att de är för trötta efter jobbet.

– Även du som är chef ska ha en rimlig arbetsbelastning där det är möjligt att äta lunch och ta rast. Chefen ska inte vara utmattad vid dagens slut, säger Marina Åman.

Totalt deltog 2 483 personer i undersökningen som gjordes av Novus på uppdrag av Unionen.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: ChefStress