Publicerad 30 juni 2014

Allt fler föräldrar jobbar under semestern

Vi blir allt mer uppkopplade mot jobbet under semestern. Enligt en undersökning från UNICEF upplever nästan en av tre föräldrar krav att vara tillgängliga i mobilen fastän de är lediga.

UNICEF Sverige presenterade tidigare i våras en undersökning som visade att två av tre föräldrar i Sverige upplever krav från arbetsgivaren att vara tillgängliga i mobilen efter ordinarie arbetstid. Nya siffror visar nu att detta även gäller under semestern

Enligt en undersökning som Unionen gjort upplever en fjärdedel av tjänstemännen inom privat sektor att tillgängligheten under semestern innebär att de har mindre tid med familj och vänner. En femtedel säger att det ibland skapar konflikter där hemma.

Unionens undersökning visar också att fyra av tio kollar jobbmejl i mobilen under sin semester och att många arbetsplatser inte har någon policy som reglerar när de anställda förväntas vara tillgängliga via mejl och mobil.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg säger att det är viktigt man på arbetsplatsen skapar en policy för när man förväntas vara tillgänglig.

– Tillgänglighet under semestern hindrar oss från att koppla av. Varje gång man tittar på ett jobbmejl i mobilen ställer hjärnan in sig på arbetsläge. För att orka jobba när vi jobbar behöver vi få vila när vi ska vila, säger Cecilia Fahlberg.

Fakta

Unionens undersökning bygger på 1 046 webbintervjuer med tjänstemän i privat sektor genom Novus Sverigepanel under perioden 15-23 maj 2014. UNICEF:s undersökning genomfördes av YouGov i april 2014.

Helena Wahlund

Taggar: Stress