Publicerad 14 oktober 2014

Att jobba med jetlag

Som att känna sig kraftigt bakfull eller gå omkring med jetlag för jämnan. Så beskriver många nattarbetare sin tillvaro.

Jag är inne på chatforumet Familjeliv där det finns ett otal trådar som handlar om hur kroppen påverkas av nattarbete. Vissa historier får mig att rysa. En kvinna beskriver hur hon nästan slutade sova helt eftersom hon bara låg och vred sig i sängen dagen efter nattpasset. När det var dags att gå på nästa nattpass var hon förbi av trötthet. Till slut kollapsade kroppen. Andra beskriver hur de vant sig. De har inga svårigheter att ställa om till vanlig dygnsrytm och nattarbetet blir nästan till en fördel eftersom de hinner tillbringa mer tid med sina barn. Varför vissa klarar av natt- och skiftarbete bättre än andra finns det inga enkla svar på.

Men klart är att kroppens förmåga att klara växlingar i dygnsrytm ser lite olika ut. Listan över sjukdomar som nattarbete kan ge är lång; diabetes, fetma och hjärt- kärlsjukdom. Kroppen är programmerad för att vila på natten och när vi rubbar på det blir det kaos i systemet.

Rent teoretiskt är det lätt att tänka att nattarbete inte borde finnas. Men utvecklingen är den motsatta – allt fler jobbar natt i takt med att våra krav på service ökar. Och vissa funktioner måste helt enkelt finnas dygnet runt.

Men det finns knep som gör att man klarar natt- och skiftarbete bättre. Mer om det kan du läsa i artikeln I (o)takt med kroppens klocka.

Marianne Zetterblom

Taggar: Krönika