Publicerad 15 oktober 2014

Börja vara snäll mot dig själv

Att arbeta på fel ställe med fel saker, med fel chef eller fel kolleger tar faktiskt livet av folk. För det är livsfarligt att ligga vaken i vargtimmen medan oron värker i magen och John Blund tagit semester. Den typen av stress som sömnbrist orsakar är den allra värsta för kroppen.

Utan sömn biter sig höstförkylningen fast i månader, huvudvärken hamrar ner kreativiteten och efter ett tag är du alldeles för trött för att orka motionera. Fast du vet att du verkligen, verkligen borde.

Dessutom går du upp i vikt. Det är ju kris, tror kroppen, så den bygger en kalaskula åt dig. Nödproviant, liksom. Sedan rullar det på åt fel håll. Övervikten ökar risken för diabetes och hjärtproblem och plötsligt har du fått det metabola syndromet. Det kallas för en välfärdssjukdom; jag tror att det är kroppens sätt att uttrycka vanmakten över allt som är fel i livet.

Att då börja träna stenhårt eller hårdbanta kan göra dig ännu sjukare. Bättre då att börja vara snäll mot sig själv.

I det här landet har vi en sorts moral som går ut på att vi ska hålla ut, rätta till och rycka upp oss. Men giftiga företagskulturer är ett samhällsproblem. Därför vill jag hylla alla modiga som vågar säga upp sig, som vågar säga att livet är viktigare än lönen. Det är ditt liv det handlar om, ditt arbetsliv. Så se till att tillbringa det med människor du gillar.

En föreläsare jag hörde för ett tag sedan påstod att 80 procent av alla tankar är negativa. Är det därför vi är dåliga på att berömma oss själva och varandra? I andra länder, som framgångsfokuserade USA, är det precis tvärtom.

Testa the American Way; sätt igång och beröm dig själv istället. Bara ös på. Gläds över allt du redan uträttat. Känn hur de nya tankarna gör dig rakare i ryggen, hur du andas längre ner i magen.

Själv letar jag konsekvent upp stoltheten i jobbet. När jag jobbade tvåskift i en plastfabrik var jag stolt över att produktionen flöt på vid maskinerna som jag ansvarade för. Som vd på ett mediebolag var jag stolt över att verksamheten vi startade snabbt fick egen bärkraft. Och ännu stoltare över alla härliga, duktiga människor jag arbetade med och som byggde framgången.

Vad har du att vara stolt över? Hitta det, så kommer du att gilla jobbet. Vilket det än är.

Fakta

Christina Öst är ny chefredaktör på Jusek-tidningen.

Christina Öst

Om ... Christina öst

Christina Öst är nyutnämnd chefredaktör för Jusek-tidningen

Taggar: Krönika