Djur på gård

Publicerad 21 juli 2014

Koppla av med gårdsarbete på semestern

På semestern ska man koppla av från jobbet. Men det finns de som kopplar av genom att arbeta när de är lediga. Att jobba som volontär på en ekologisk gård, så kallad wwoofing, har blivit populärt och i dag finns över 160 gårdar i Sverige att välja bland.

Wwoof står för Worldwide opportunities on organic farms och är en rörelse som startade i England på 1970-talet och sedan spridit sig världen över. Wwoof i Sverige förmedlar kontakt med ekologiska lantbrukare som erbjuder mat och husrum i utbyte mot några timmars arbete om dagen. En av de gårdar som under flera år tagit emot wwoofare är Bossgården utanför Tidaholm, som drivs av Jonas Ringqvist och Sanna Mattsson.

– De får delta i det som görs på gården i största allmänhet. Poängen är att det ska vara ett utbyte. Man får anpassa arbetsuppgifterna så att de lär sig någonting och får ut någonting av det, säger Jonas Ringqvist.

Bossgården är en husbehovsgård inriktad på grönsaksodling som även har kor, får och höns. Mycket av arbetet går ut på att ta vara på det som produceras, som att göra sylt och inläggningar, och många vill lära sig mer om självhushållning. Arbetsdagen börjar efter frukost och håller på fram till lunch, men en del fortsätter att jobba.

– Andra vill ha det som semester och åka och bada och ta det lugnt. Det är upp till vad folk vill ha ut. Det viktiga är att det blir den upplevelse de vill ha. Så resonerar i alla fall vi.

Men för gårdsägarna är det också viktigt att tänka på säkerheten. Lantbruk är den mest skadedrabbade branschen och maskinolyckor och klämskador i kontakt med djuren är inte ovanliga. Erfarenheterna av gårdsarbete varierar också hos wwoofarna. En del har växt upp på gård och är kunniga och erfarna i arbetet – andra har knappt satt sin fot på landet.

– Det handlar om att de inte kan jobba med vad som helst. Man sätter inte någon på att köra traktor, hantera djur eller göra andra saker de inte har kunskaper eller utbildning i. Sedan beror det på vilken typ av produktion man har. Grönsaksodling och manuell ogräsrensning är inte så farligt, säger Jonas Ringqvist.

En annan gård med självhushåll är Goagård i Hasslarp i nordvästra Skåne. Här är det mejeriet och att mjölka getter och göra ost som lockar många wwoofare. Men Katrina af Wetterstedt, som driver gården tillsammans med Preben Andersson, tar också emot lärlingar och praktikanter som utbildar sig i ekologiskt jordbruk.

– Vi har ganska många som kommer som själva är sugna på att köpa gård, för att se hur det är på riktigt. De flesta blir chockade över att det är så mycket jobb, säger hon.

Men allt handlar inte bara om arbete. Det sociala och kulturella utbytet är en minst lika viktig del. Många av wwoofarna kommer från utlandet och på Goagård får de följa med och segla, fira svensk midsommar och vara med om en kräftskiva. I gengäld har Katrina och Preben fått vänner och kontakter över hela världen.

– Vi har stående invitationer till Japan, Hongkong, Marocko, Frankrike och Tyskland. Det är synd bara att vi jobbar så mycket att vi inte har tid att resa, säger Katrina af Wetterstedt.

Krister Zeidler

Taggar: Livsstil