Publicerad 3 december 2014

Likt en förälskelse

Som chef måste man faktiskt lära sig att tycka om alla sina medarbetare. Så sa en klok chef till mig en gång och det har etsat sig fast hos mig.

Först tyckte jag nog att det fanns något lätt provocerande i det. Man kan väl inte gilla alla tänkte jag, så är det ju bara. Men ju mer jag tänkt på det där desto mer inser jag att hon faktiskt hade rätt. För att bli en sammansvetsad arbetsgrupp som presterar bra tillsammans måste man anstränga sig lite. Som chef eller medarbetare får man helt enkelt jobba för att lära känna varandra och sätta sig in i varandras arbetssituation. Det handlar om att våga fråga och lyssna på de svar man får, men också om att uppmärksamma varandra i vardagen. Ibland går det lätt att lära känna varandra och ibland går det trögare.

Utmaningen är ju så klart när man inte har så mycket gemensamt och det är svårt att få kontakt. Men när man väl lyckas och isen lossnar kan belöningen bli desto större. Att se nya oväntade och positiva sidor hos en person som man tidigare kanske avfärdat är en härlig känsla. Lite som en förälskelse.

På sid 30 i detta nummer kan du läsa hur andra tänkt för att få så bra gruppkänsla som möjligt på jobbet.

Marianne Zetterblom

Taggar: Krönika