Publicerad 14 juli 2014

Trender styr våra semestervanor

Internet, globaliseringen och lågprisflyget har revolutionerat våra semestervanor. I dag kan vi förverkliga oss själva och springa maraton i New York eller åka på yogaläger i Indien. Men fortfarande är juli den vanligaste semestermånaden och ofta tillbringar vi den med familjen.

Förr var det nästan bara stug- eller campingsemester i Sverige som gällde på semestern. Sedan kom charterresorna som gjorde det möjligt för allt fler att ha råd att åka utomlands. Sedan ett par decennier tillbaka har infrastrukturutvecklingen med lågprisflyget och oändliga bokningsmöjligheter via internet vidgat gränserna ytterligare. I dag kan var och en hitta något att göra på semestern och ofta hänger det ihop med trenderna i samhället.

– Vi har ganska länge haft en ökande trend kring hälsa och välbefinnande och livskvalitet. Det kan yttra sig i att vi åker på resor där vi sportar och har hög intensitet av aktivitet. Eller tvärtom där vi inte har det utan kopplar av, som till exempel en yogaresa eller att vi söker oss till naturen, säger Maria Lexhagen, chef för Mittuniversitetets turismforskningsinstitut Etour.

Några andra semestertrender är att lära sig nya saker, arbeta som volontär eller utforska lokala kulturer, något som backpackers gjort sedan 1980-talet men som nu är möjligt för alla.

– Det kan vara couch-surfing, att man bor hemma hos en privatperson. Eller att man genom en turistbyrå i en storstad kan boka middag med lokalbefolkningen och få en autentisk upplevelse av platsen.

Men trots att industrisemestern huvudsakligen spelat ut sin roll är fortfarande juli den hetaste semestermånaden. Det beror på att många vill ta ut sin ledighet när barnen har skollov och dagis och fritids stänger. Den kraftiga koncentrationen till juli får också betydelse för turistnäringen i Sverige.

– Många turistföretagare som campinguthyrare och stuguthyrare säger att det är ett extremt hårt tryck de tre första veckorna i juli. De kan nästan ta hur mycket betalt som helst, säger Martin Karlsson på HUI Research.

Människors semestervanor beror också på hur lagar och regler ser ut i det egna landet. Svenskarna har tillsammans med övriga européer längst semester i världen, mellan 25 och 30 dagar per år. Minst semester har sydkoreanerna med 10 dagar om året. De är också, tillsammans med japanerna de som tar ut minst semester, 7 dagar per år, visar en årlig undersökning av nätresebyrån Expedia.

Amerikanerna har 14 dagars semester men utnyttjar bara 10. De sparar ofta sina semesterdagar för att använda dem senare eller tar ut ledigheten i pengar.

Globalt utgör resandet i det egna landet majoriteten av allt resande under semestern, det gäller också Sverige men ännu mer i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och inte minst i USA.

– Det beror på att det är ett stort land och att det är ett starkt urbaniserat land där familjer bor långt ifrån varandra. Mycket av resandet är kopplat till att besöka släkt och vänner. Sedan kanske man sparar lite semester för att en gång vart femte år åka utanför landet, säger Maria Lexhagen.

Krister Zeidler

Taggar: Livsstil