Publicerad 11 augusti 2014

Vad gör du på jobbet?

Vad gör du på jobbet egentligen? Det är ganska ofta jag har lust att ställa frågan. Ibland gör jag det också, men jag blir sällan så mycket klokare av svaret. Vad en sjuksköterska, lärare eller pilot gör på jobbet förstår jag ganska bra. Men vad en omvärldsanalytiker, processingenjör eller controller gör – det är mera diffust. Jag vet inte hur många gånger jag har bett min kompis IT-projektledaren förklara vad hon gör. Hon berättar tålmodigt om verifiering av basstationer, tester och tidplaner, men jag förstår aldrig riktigt och glömmer snabbt.

Nej, tacka vet jag konkreta jobb där man begriper vad folk gör. Som när min kompis målaren som nittonåring fick sitt allra första jobb på målarfirma. Hon ringde varje eftermiddag med underhållande berättelser om det senaste på jobbet. Det var spännande historier om galna kollegor och roliga kunder och en hel del om arbetsmiljö och säkerhet också. Jag minns särskilt de hårresande beskrivningarna av jobb på höga byggnadsställningar i kombination med spetsad glögg på lucia.

Om inte jag som är vuxen förstår vad folkgör på jobbet är det inte så konstigt att inte barnen förstår. ”Mamma och pappa jobbar med datorn”, säger de. Kanske tror de att de vuxna sitter och spelar spel hela dagarna. Min lillasyster trodde länge att pappa jobbade i affär. Det var inte så konstigt, för på vägen hem från jobbet handlade han alltid och kom hem med väskan full av matvaror.

På ett föräldramöte på förskolan förra året fick vi se en film där pedagogerna hade spelar in barnen när de svarade på frågan ”Vad jobbar din mamma och pappa med?” Jag glömmer aldrig svaret som fyraårige Ludvig gav. ”Mamma jobbar med datorn och pappa drar in pengarna.”

Helena Wahlund

Taggar: Krönika