Publicerad 3 oktober 2014

Ylva Johansson blir ny arbetsmarknadsminister

Ylva Johansson blir ny arbetsmarknadsminister. Ökad jämställdhet på den svenska arbetsmarknaden har varit en av hennes huvudfrågor under åren som vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.

Ökad jämställdhet på arbetsmarknaden är en av Ylva Johanssons hjärtefrågor och något hon förväntas driva som arbetsmarknadsminister. Hon vill bland annat införa årliga lönekartläggningar för att komma tillrätta med osakliga löneskillnader.

– Jämställdhetsfrågor är en viktig del i arbetsmiljöarbetet och det verkar som Ylva Johansson vill satsa på det. Vi ser fram emot att prata med henne och också höra vilka förväntningar hon har på oss, säger Boel Callermo på Arbetsmiljöverket som driver ett mångårigt projekt om kvinnors arbetsmiljö.

Även Sten Gellerstedt, utredare på LO:s arbetsmiljöenhet, är glad över Ylva Johanssons engagemang i en jämställd arbetsmarknad.

– Vi har stora förhoppningar på henne. Som minister hoppas vi att hon ska satsa mer på forskning kring och utveckling av kvinnors arbetsvillkor. Det talades det ju också om i regeringsförklaringen. Vi hoppas på ett nytt centrum för arbetslivsforskning. Det ska vara ett skarpt centrum med makt som är med och påverkar utvecklingen och inte bara sysslar med upplysning, säger Sten Gellerstedt.

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv är också nöjd med utnämningen.

– Hon är kunnig och har lång erfarenhet av våra frågor, dessutom lyssnar hon på arbetsgivarnas behov. Jag tror att det här blir bra, säger han till tidningen Arbetarskydd.

Ylva Johansson började sin politiska karriär som riksdagsledamot för Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) åren 1988-1991. Hon blev sedan socialdemokratisk skolminister 1994-1998 och biträdande socialminister 2004-2006. Sedan riksdagsvalet 2010 har hon varit vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.

Marianne Zetterblom

Taggar: Jämställdhet