Pappersrullar på fabrik

Publicerad 26 mars 2015

Distansarbete på fabriken möjligt

Ny teknik

Kontorsanställda har sedan länge kunnat jobba på distans, men nu går det även att styra avancerade industriella processer via nätet. Det här kan förbättra arbetsmiljön för anställda som slipper tillbringa dagarna i en bullrig och smutsig miljö.

När Stora Ensos pappersbruk i Hyltebruk bestämde sig för att automatisera och effektivisera styrningen av fabriken valde man att införa ny teknik som gör det möjligt att flytta arbetet från de fem kontrollrummen ute i produktionen till ett gemensamt så kallat COOP, center of operations.

Henrik Axelsson är kommunikationsansvarig på bruket och han konstaterar att tack vare snabbare och säkrare internetuppkopplingar går det att flytta ut ännu fler delar av verksamheten antingen till centrala enheter eller mobila kontor.Henrik Axelsson, Hylte Mill

– I teorin skulle detta kunna innebära att industriarbetare i likhet med kontorspersonal skulle kunna jobba även från hemmet eller från andra platser.

Under skid-VM i Falun testade man att köra brukets renseri på distans och passade samtidigt på att visa upp möjligheterna i en välbesökt innovationspaviljong.

– Vi satt 50 mil från bruket och använde oss av en uppkoppling som var säker från intrång och hackningar. Allt fungerade som det skulle, men vi hade full backup av operatörerna på plats ifall något skulle inträffat.

Henrik Axelsson menar samtidigt att man inte ska glömma bort vikten av personlig interaktion, det finns flera mervärden i att man arbetar tillsammans.

– Vi är mycket nöjda med den här satsningen. Det är en väldigt stor skillnad med att arbeta i en bullrig processmiljö jämfört med den miljö där våra operatörer befinner sig i dag, säger han och tillägger att man lagt stor vikt vid arbetsmiljön i den nya lokalen.

Dels är lokalen anpassad för att vara sval även under sommarmånaderna och sedan har man även satsat mycket på ergonomiska stolar samt höj- och sänkbara bord.

Taggar: ITInnovationer