Publicerad 25 september 2015

En av fyra missar riskbedömning

Riskbedömning

Ett av fyra företag missar att göra riskbedömning. Det visar en undersökning där skyddsombud, säkerhetsansvariga och chefer intervjuats.

Kärcher, en global koncern som tillverkar rengöringsprodukter, har låtit intervjua 300 säkerhetsansvariga, skyddsombud, skyddsansvariga och vd:ar om säkerhet på svenska arbetsplatser. Undersökningen visar att en av fyra arbetsplatser inte gör någon riskbedömning eller inte vet om någon riskbedömning görs innan arbete förläggs på en ny arbetsplats.

I undersökningen framkom också att anställda saknar skyddsutrustning och att hälsovådligt kvartsdamm sopas bort. Hela 14 procent av företagen använder sig av sopning när de ska göra rent efter avslutat arbete med kvartsdamm eller andra hälsofarliga partiklar.

– Orsaken till att det finns stora brister varierar förstås. Men det finns inga otydligheter i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och jag hoppas att majoriteten av de svarande som tydligt bryter mot dessa föreskrifter gör det på grund av okunskap snarare än ointresse, säger Kärchers vd i Sverige Jonas Palmgren i en kommentar.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: ArbetsmiljöarbeteArbetsolyckor och arbetsskadorSäkerhet