Publicerad 21 april 2015

Färre tunga lyft på Arlanda

Nyligen invigdes en ny bagageanläggning på Arlanda flygplats i Stockholm. Färre tunga lyft och mindre risk för att väskor hamnar fel är några av fördelarna. 

Arlanda flygplats är Sveriges största arbetsplats med mer än 17 000 anställda. Cirka 900 personer arbetar med att hantera allt bagage som passerar med de cirka 20 miljoner resenärer som årligen reser till eller från flygplatsen. I terminal 2 har man nu byggt färdigt ett av världens mest moderna bagagesystem som har kostat 350 miljoner kronor.

– Anläggningen kan ta hand om 2 500 väskor i timmen, säger Bengt Persson en av cheferna på infrastrukturavdelningen på Stockholm Arlanda Airport.

Investeringen underlättar arbetet för de anställda med färre tunga lyft och smidigare logistik.  Det ska också förbättra servicen för resenärerna med ett snabbare flöde av bagaget genom flygplatsen.

I den nya anläggningen finns många scanners som läser av etiketterna på väskorna så att de kommer till rätt destination. Av säkerhetsskäl skannas dessutom allt bagage i en röntgenmaskin. De sammanlagt två kilometer långa transportbanden övervakas hela tiden från ett kontrollrum, säger Bengt Persson.

Liknande system finns på flygplatser i Heathrow och Schiphol. För Arlanda är satsningen en del i målet att i framtiden vara en arbetsplats för 50 000 personer.

Taggar: ArbetsmiljöarbeteErgonomi