Publicerad 2 september 2015

Godis kan göra en grå arbetsplats levande

Sedan ett halvår tillbaka delar jag arbetsplats med ett 50 byggarbetare. Det som skiljer sig mest från mina tidigare kontor, är att det här gänget frukostfikar varje morgon klockan nio. Då har vi i mitt team varit igång i ungefär en halvtimme, medan de har jobbat i flera timmar. Lite lat känner man sig så klart, men den största skillnaden mot tidigare arbetsplatser handlar faktiskt om lukt.

Det har slagit mig hur glad jag blir av att kontoret varje morgon fylls av doften från nybakade frallor – den klassiska byggjobbarfikan. Bara förnimmelsen räcker förvånansvärt långt.
För min del handlar det så klart om det ovanliga, det som skiljer sig från det vardagliga. Och faktiskt! Jag kan komma ihåg samtliga gånger från 20 års arbetsliv då maten förändrat arbetsdagarna. De är nämligen inte så många.

En tidningsredaktion jag jobbade på införde godis på fredagar. En gigantisk godisskål levererades varje fredag klockan 15 – och personalen flockades snabbt kring den. Visst, det var inte särskilt nyttigt. Men de leenden som en näve geléhjärtan kan frambringa efter en hård arbetsvecka gör nog också något positivt med oss. Faktum är att hela atmosfären på arbetsplatsen förändrades. Även de suraste och gnatigaste såg med ens glada ut. När chefredaktören avgick sa hon att godiskålen var hennes bästa ledarskapstips.

Kan det vara så enkelt? Jag tvekar, men frågar mig samtidigt varför jag efter 18 år fortfarande flinar glatt vid minnet av de wienerbröd som en chef på en annan arbetsplats köpte till personalen första måndagen i varje månad. Eller hur den workshop där den ansvariga hade valt att hyra in en riktig barista, som i stället för surt termoskaffe langade ut rykande färska cappuchinos, förändrades totalt efter pausen.
Mat gör oss helt enkelt glada. Varför utnyttjar vi inte det mer än vi gör?

Kontrasten till hur det ser ut på våra arbetsplatser normalt kunde inte vara större. Det är inte alldeles ovanligt att lunchen intas vid skrivbordet, framför datorn. Och om det känns lite halvsunkigt som kultur betraktat, är det ingenting emot vad det är på riktigt. De flesta skrivbord är faktiskt mer bakteriefyllda än toaletter – eftersom de så sällan städas ordentligt. Telefonen och datorn är fullkomliga bakteriehärdar. Men mest av allt vittnar datorlunchen om att vi inte har förstått matens betydelse för hur vi mår. Eller hur lätt det faktiskt är att förvandla en grå arbetsplats till en levande med små medel.

Anders Mildner

OM ... Anders Mildner

Anders Mildner är skribent, författare och konceptutvecklare.

Taggar: Krönika