Publicerad 17 augusti 2015

Rån med skjutvapen ökar kraftigt

Butiksrånen ökar och i synnerhet rån med skjutvapen. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

De senaste åren har butiksrånen minskat men nu verkar ett trendbrott ha skett. Antalet butiksrån ökade med 13 procent första halvåret 2015. Antalet butiksrån med skjutvapen ökade med 35 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är väldigt oroväckande. Bakom varje sådan här siffra finns ett antal anställda som farit illa, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Främst är det små butiker med avskilt läge som drabbas. Det kan vara närbutiker och videobutiker. Det har också skett en ökning av antalet apoteksrån. När det gäller apotek är det varor som man vill åt i första hand.

– Vi brukar ju förespråka sluten kontanthantering som ett sätt att skydda sig mot rån men varor är svårare att skydda, säger Per Geijer.

En anledning till att butiksrånen ökar är att butiker till skillnad från banker fortfarande har kontanter, säger Krister Colde arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund. Värdetransporterna har också blivit säkrare och nästintill omöjliga att råna.

– Beloppen har ingen avgörande betydelse och rånarna rekar sällan i förväg. Butiksrånen görs ofta av missbrukare och unga personer som tar vad de får, säger han.

Att många butiksrån sker med skjutvapen beror enligt Krister Colde på att de blivit lätta att komma över.

– Det är ett samhällsproblem där polisen måste göra en insats.

Taggar: ArbetsklimatHot och våld