Publicerad 13 april 2015

Regeringen satsar på kvinnors arbetsmiljö

Vårbudgeten

Mer pengar till Arbetsmiljöverket samt till forskning om kvinnors arbetsmiljöproblem. Det är några av satsningarna på arbetsmiljöområdet i regeringens vårbudget som presenteras på onsdag.

Regeringen vill öka Arbetsmiljöverkets anslag med 20 miljoner kronor från och med juli 2015. För 2016 beräknas anslaget öka med ytterligare 35 miljoner och för 2017 med fem miljoner. Pengarna ska gå till fler arbetsmiljöinspektörer och till ökad tillsyn.Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Regeringen vill också öka det statliga bidraget till regionala skyddsombud med nio miljoner kronor från juli 2015 och med ytterligare en miljon från 2016.

Sedan tidigare har Arbetsmiljöverket bedrivit ett projekt om kvinnors arbetsmiljö. Nu vill regeringen fortsätta det arbetet genom att satsa pengar på forskning på området. Totalt ska 35 miljoner kronor satsas mellan 2015 och 2018.

– Det moderna arbetslivet ställer krav på nytänkande inom arbetsmiljöområdet. För en långsiktig positiv utveckling har vi tillsammans med arbetsmarknadens parter påbörjat arbetet med att ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i en kommentar.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Arbetsmiljöarbete