Publicerad 9 december 2015

Stor satsning på arbetsmiljöutbildning

arbetsmiljöutbildning

Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar hela 75 miljoner kronor på att få fler skydds- och arbetsmiljöombud samt chefer att utbilda sig inom arbetsmiljö. Satsningen ska pågå i tre år och omfattar både grund- och fördjupningsutbildningar.

– Arbetslivet förändras ju hela tiden och utbildning är en färskvara. Därför är det viktigt att man får de verktyg som man behöver för arbetsmiljöarbetet just nu, säger Sanna Melin ombudsman på LO om varför de valt att satsa på arbetsmiljöutbildning.

Bodil Mellblom, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, säger att satsningen är ett sätt att stimulera det förebyggande arbetsmiljöarbetet ute på företagen.

– Vi vill ge skyddsombud och chefer möjlighet att bredda och fördjupa sina kunskaper. Är man skyddsombud så ger ju uppdraget rätt till att avsätta tid för utbildning. Men som chef har man kanske inte alltid den bästa grunden att stå på. Vi ser också satsningen som ett sätt att stimulera arbetsmiljöarbetet på de små företagen som kanske annars inte har resurserna att satsa på utbildning, säger hon.

Stödet administreras av AFA Försäkring och börjar gälla från 1 januari 2016. Den som vill gå en arbetsmiljöutbildning kan då ansöka om ersättning för kursavgiften hos AFA. Utbildningen får maximalt pågå i tre dagar. Om man bor på en liten ort där det inte finns någon möjlighet till utbildning i närområdet kan man även söka ersättning för resor, kost och logi.

Mer information finns på AFA Försäkrings hemida:

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: ArbetsmiljöarbeteChefKompetensSkyddsombud