2016-02-03
 • Mohammed Birwari (mitten) levererar maten till asylboendet. Han kom själv som flykting för nio år sedan. I dag är han restaurangägare och pratar flytande svenska. Nu får han hjälp av två praktikanter, Salih Osman Salih och Abdalla Gamal. – När de fått arbetstillstånd kan jag anställa dem, säger Mohammed.

  Mohammed Birwari (mitten) levererar maten till asylboendet. Han kom själv som flykting för nio år sedan. I dag är han restaurangägare och pratar flytande svenska. Nu får han hjälp av två praktikanter, Salih Osman Salih och Abdalla Gamal. – När de fått arbetstillstånd kan jag anställa dem, säger Mohammed.

  Bild: Siv Öberg

 • Alla får en egen nyckel som de ansvarar för. På boendet finns 106 asylsökande fördelade på 36 rum. De största rummen är på 20 kvadrat för fyra personer. Extranycklarna förvaras i receptionen. Varje familj får dessutom ett busskort med 24 resor per månad.

  Alla får en egen nyckel som de ansvarar för. På boendet finns 106 asylsökande fördelade på 36 rum. De största rummen är på 20 kvadrat för fyra personer. Extranycklarna förvaras i receptionen. Varje familj får dessutom ett busskort med 24 resor per månad.

  Bild: Siv Öberg

 • Lars-Inge Johansson är ansvarig för tillsynen av lokalerna. Han kontrollerar brandsläckare, nödbelysning, och värmeanläggningen. Ökad beläggning leder till mer slitage och ställer stora krav på städningen. Att jobba med folk från olika kulturer ger otroligt mycket, säger han.

  Lars-Inge Johansson är ansvarig för tillsynen av lokalerna. Han kontrollerar brandsläckare, nödbelysning, och värmeanläggningen. Ökad beläggning leder till mer slitage och ställer stora krav på städningen. Att jobba med folk från olika kulturer ger otroligt mycket, säger han.

  Bild: Siv Öberg

 • Abdalla Gamal och Salih Osman Salih är tacksamma att de fått praktik. De arbetade inom restaurangbranschen i Irak. Nu lagar de mat åt asylsökande i Sverige. – Vi arbetar fem timmar om dagen, fem dagar i veckan. Det är bra att ha något att göra så det inte blir så långtråkigt, säger Abdalla Gamal.

  Abdalla Gamal och Salih Osman Salih är tacksamma att de fått praktik. De arbetade inom restaurangbranschen i Irak. Nu lagar de mat åt asylsökande i Sverige. – Vi arbetar fem timmar om dagen, fem dagar i veckan. Det är bra att ha något att göra så det inte blir så långtråkigt, säger Abdalla Gamal.

  Bild: Siv Öberg

 • Salih Osman Salih kom till Sverige för elva månader sedan och bor fortfarande kvar på asylboendet. Han kommer ursprungligen från Mosul i Irak där han jobbade på restaurang. Han har fått praktikplats och förbereder lunchen.

  Salih Osman Salih kom till Sverige för elva månader sedan och bor fortfarande kvar på asylboendet. Han kommer ursprungligen från Mosul i Irak där han jobbade på restaurang. Han har fått praktikplats och förbereder lunchen.

  Bild: Siv Öberg

 • Nawzad Salem jobbar åt Mohammed Birwari i hans restaurang. När de hösten 2014 började leverera frukost, lunch och middag åt asylboendet fördubblades hans arbetstid. – Visst har vi mycket att göra. Ibland hinner jag knappt ta lunchrast, utan får äta efter arbetet. Jag börjar jobba 05.30 och bakar 150 bröd, säger han.

  Nawzad Salem jobbar åt Mohammed Birwari i hans restaurang. När de hösten 2014 började leverera frukost, lunch och middag åt asylboendet fördubblades hans arbetstid. – Visst har vi mycket att göra. Ibland hinner jag knappt ta lunchrast, utan får äta efter arbetet. Jag börjar jobba 05.30 och bakar 150 bröd, säger han.

  Bild: Siv Öberg

 • Jan Andersson, boendeassistent från Migrationsverket, kommer på besök varje dag. Han ansvarar för tillsyn av fyra asylboenden och hjälper till med att lösa problem och svara på frågor. Ahmed Awad är bekymrad över att han inte fått något ID-nummer och undrar när han ska få det.

  Jan Andersson, boendeassistent från Migrationsverket, kommer på besök varje dag. Han ansvarar för tillsyn av fyra asylboenden och hjälper till med att lösa problem och svara på frågor. Ahmed Awad är bekymrad över att han inte fått något ID-nummer och undrar när han ska få det.

  Bild: Siv Öberg

 • Måltiderna har en central roll när sysslolösheten blir påfrestande. Khaled och Sulaiman, från Syrien, uppskattar att de kan påverka menyn. – Det är en jättebra idé att vi har möjlighet att komma med förslag på olika rätter vi tycker om. I dag serveras falafel med en arabisk bönrätt.

  Måltiderna har en central roll när sysslolösheten blir påfrestande. Khaled och Sulaiman, från Syrien, uppskattar att de kan påverka menyn. – Det är en jättebra idé att vi har möjlighet att komma med förslag på olika rätter vi tycker om. I dag serveras falafel med en arabisk bönrätt.

  Bild: Siv Öberg

 • Dags för lunch. Mohammed Birwari och Kajeen Kamiran Barwari serverar. Ahmed Yosuf har fått en portion, men han vill inte äta i matsalen utan tar med sig maten och försvinner in till sitt rum. En del föredrar att äta sent på kvällen. Inte mitt på dagen. Maten är omtyckt.

  Dags för lunch. Mohammed Birwari och Kajeen Kamiran Barwari serverar. Ahmed Yosuf har fått en portion, men han vill inte äta i matsalen utan tar med sig maten och försvinner in till sitt rum. En del föredrar att äta sent på kvällen. Inte mitt på dagen. Maten är omtyckt.

  Bild: Siv Öberg

 • Kajeen Kamiran Barwari är anställd av Mohammed Birwari. Tillsammans med en kollega städar hon matsal, korridorer, toaletter och tvättrum åtta timmar varje dag.

  Kajeen Kamiran Barwari är anställd av Mohammed Birwari. Tillsammans med en kollega städar hon matsal, korridorer, toaletter och tvättrum åtta timmar varje dag.

  Bild: Siv Öberg

Jobb skapar mening på asylboendet

Bildreportage

På ett boende i en nedlagd skola har sju asylsökande fått jobb. De lagar mat, städar och hjälper till att tolka. Det ger mening i tillvaron och ökar chanserna att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Siv Öberg Siv Öberg Text och bild

Taggar: BildreportagetArbetsmiljöarbete