2016-09-28
 • Utsikterna för tekoindustrin ser allt ljusare ut. För sjunde året i rad ökade textilexporten under 2015 och landade på drygt 15 miljarder kronor. Det är en ökning med 1,5 miljarder kronor jämfört med tidigare år.

  Utsikterna för tekoindustrin ser allt ljusare ut. För sjunde året i rad ökade textilexporten under 2015 och landade på drygt 15 miljarder kronor. Det är en ökning med 1,5 miljarder kronor jämfört med tidigare år.

  Bild: Anna Rex

 • I fabriken finns i regel 24 sömmerskor i arbete, det är varmt och lite slamrigt. Nästan alla använder hörlurar och lyssnar på böcker eller poddar medan de arbetar. – Jag har bara varit här några månader, och det är verkligen kul att jobba i ett så bra team, vi hjälper varandra att möta deadlines och stora leveranser, säger Linn Holmgren.

  I fabriken finns i regel 24 sömmerskor i arbete, det är varmt och lite slamrigt. Nästan alla använder hörlurar och lyssnar på böcker eller poddar medan de arbetar. – Jag har bara varit här några månader, och det är verkligen kul att jobba i ett så bra team, vi hjälper varandra att möta deadlines och stora leveranser, säger Linn Holmgren.

  Bild: Anna Rex

 • Vid varje station sys en viss detalj på plaggen som hängs upp i kedjor och rasslar vidare till nästa station. Varje sömmerska jobbar med plagget i sin helhet, från skurna stycken till färdigt plagg. – Det är så bra med varierande arbetsuppgifter och arbetspositioner, då det blir aldrig tråkigt, säger Lise-Lotte Rundström.

  Vid varje station sys en viss detalj på plaggen som hängs upp i kedjor och rasslar vidare till nästa station. Varje sömmerska jobbar med plagget i sin helhet, från skurna stycken till färdigt plagg. – Det är så bra med varierande arbetsuppgifter och arbetspositioner, då det blir aldrig tråkigt, säger Lise-Lotte Rundström.

  Bild: Anna Rex

 • Varje sömmerska granskar och godkänner själva sina plagg och sätter dit sitt namn som en kvalitetsmärkning. På så sätt vet kunden exakt vem som har sytt plagget de har på sig. Det finns till och med kunder som bara köper plagg som en viss sömmerska har sytt!

  Varje sömmerska granskar och godkänner själva sina plagg och sätter dit sitt namn som en kvalitetsmärkning. På så sätt vet kunden exakt vem som har sytt plagget de har på sig. Det finns till och med kunder som bara köper plagg som en viss sömmerska har sytt!

  Bild: Anna Rex

 • När garnet kommer så stickas det först till stora tuber. Det finns en stickningsmaskin per storlek och tuberna behålls för att det ska bli så få sömmar som möjligt i plaggen.

  När garnet kommer så stickas det först till stora tuber. Det finns en stickningsmaskin per storlek och tuberna behålls för att det ska bli så få sömmar som möjligt i plaggen.

  Bild: Anna Rex

 • Mindre bitar behövs också, som till exempel en arm på en tröja. De skärs till enligt färdiga mått, som sedan sys ihop med resten av materialet.

  Mindre bitar behövs också, som till exempel en arm på en tröja. De skärs till enligt färdiga mått, som sedan sys ihop med resten av materialet.

  Bild: Anna Rex

 • Lise-Lotte Rundström har nästan varit med från starten, hon började med att sy nylonstrumpbyxor för företaget Vinetta i slutet på 1970-talet, det som sedan kom att bli Woolpower. Hon har alltid trivts med sitt jobb och tycker att det är härligt att få jobba med händerna.

  Lise-Lotte Rundström har nästan varit med från starten, hon började med att sy nylonstrumpbyxor för företaget Vinetta i slutet på 1970-talet, det som sedan kom att bli Woolpower. Hon har alltid trivts med sitt jobb och tycker att det är härligt att få jobba med händerna.

  Bild: Anna Rex

Ljusare tider för tekoindustrin

Bildreportage

I utkanten av Östersund ligger Sveriges enda klädfabrik som har behållit hela sin produktion i landet. Här har man sytt egenspunnen ullfrotté sedan starten 1972 och är helt på det klara med att det är medarbetarna som gör Woolpower till det framgångsrika företag det är. 

Taggar: Bildreportaget