2016-05-02
 • Bild: Anna Hagvärn

 • Många arbetstimmar tillbringas vid skrivbordet. Läsa, svara på mejl, skriva predikningar.  – Det kanske man inte tror, men det är mycket skrivande. Jag lägger ner mycket tid på mina predikningar. Min fru är min redaktör, hon hjälper mig att få fram det väsentliga.

  Många arbetstimmar tillbringas vid skrivbordet. Läsa, svara på mejl, skriva predikningar. – Det kanske man inte tror, men det är mycket skrivande. Jag lägger ner mycket tid på mina predikningar. Min fru är min redaktör, hon hjälper mig att få fram det väsentliga.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Möte med ungdomsledarna en vardagseftermiddag. Rebecka tar en selfie till appen Kik som ska underlätta att hålla kontakten i gruppen. Hon försöker vara en bra förebild för dem. Att hon går emot vissa av samhällets normer som lesbisk präst tror hon hjälper. Många unga som brottas med sin sexuella identitet hör av sig till henne.

  Möte med ungdomsledarna en vardagseftermiddag. Rebecka tar en selfie till appen Kik som ska underlätta att hålla kontakten i gruppen. Hon försöker vara en bra förebild för dem. Att hon går emot vissa av samhällets normer som lesbisk präst tror hon hjälper. Många unga som brottas med sin sexuella identitet hör av sig till henne.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Under fikapauserna med kollegorna avhandlas högt och lågt. Rebecka kan bolla jobbtankar med prästen Mats Johansson och diakonen Inga Nilsson men vid det här laget känner de också varandra väl på ett personligt plan och skämten och skratten är många.

  Under fikapauserna med kollegorna avhandlas högt och lågt. Rebecka kan bolla jobbtankar med prästen Mats Johansson och diakonen Inga Nilsson men vid det här laget känner de också varandra väl på ett personligt plan och skämten och skratten är många.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Rebecka kör en briefing med barnets familj några minuter innan ett dop. Många lever i dag sekulariserade liv och vänder sig till kyrkan vid högtider. Rebecka ser det som en möjlighet att uppdatera en ofta förlegad föreställning om vad kyrkan är och föra ett samtal.

  Rebecka kör en briefing med barnets familj några minuter innan ett dop. Många lever i dag sekulariserade liv och vänder sig till kyrkan vid högtider. Rebecka ser det som en möjlighet att uppdatera en ofta förlegad föreställning om vad kyrkan är och föra ett samtal.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Rebecka byter om och gör sig klar för dop. I början var det en lite överväldigande känsla att klä sig i de liturgiska kläderna, som kommer med ett stort ansvar. Nu går det på rutin, men det är med fokus och tystnad som Rebecka förbereder sig och kommer in i en annan, lugnare sinnesstämning.

  Rebecka byter om och gör sig klar för dop. I början var det en lite överväldigande känsla att klä sig i de liturgiska kläderna, som kommer med ett stort ansvar. Nu går det på rutin, men det är med fokus och tystnad som Rebecka förbereder sig och kommer in i en annan, lugnare sinnesstämning.

  Bild: Anna Hagvärn

 • – Det var länge sedan jag såg er. Jag blir nästan lite rörd, så glad är jag över att se er här, säger Rebecka till de två äldre damerna i bänkarna inför högmässan. Hon predikar om jämställdhet och påminner om att Jesus inte gör skillnad på människor. Efteråt kommer flera fram och tackar henne för en bra predikan.

  – Det var länge sedan jag såg er. Jag blir nästan lite rörd, så glad är jag över att se er här, säger Rebecka till de två äldre damerna i bänkarna inför högmässan. Hon predikar om jämställdhet och påminner om att Jesus inte gör skillnad på människor. Efteråt kommer flera fram och tackar henne för en bra predikan.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Kyrkan är lite av ett andra hem, men inte sällan lämnar Rebecka arbetsplatsen för hembesök och andra ärenden. – Kyrkan ska finnas i samhället. Vi engagerar oss i HBTQ-frågor, klimathotet och flyktingmottagande. Jag är stolt över den kyrka jag tillhör, i många frågor ligger vi i framkant.

  Kyrkan är lite av ett andra hem, men inte sällan lämnar Rebecka arbetsplatsen för hembesök och andra ärenden. – Kyrkan ska finnas i samhället. Vi engagerar oss i HBTQ-frågor, klimathotet och flyktingmottagande. Jag är stolt över den kyrka jag tillhör, i många frågor ligger vi i framkant.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Tystnad blev tidigt en viktig del i Rebeckas tro och hon har varit med och utvecklat församlingens tystnadsretreats. På retreat-kvällarna samlas deltagarna i kyrksalen och Rebecka guidar dem in i meditation och stillhet. Ibland anordnas hela dagar som tillbringas i tystnad. Deltagarna väljer om de vill meditera, läsa eller bara vara.

  Tystnad blev tidigt en viktig del i Rebeckas tro och hon har varit med och utvecklat församlingens tystnadsretreats. På retreat-kvällarna samlas deltagarna i kyrksalen och Rebecka guidar dem in i meditation och stillhet. Ibland anordnas hela dagar som tillbringas i tystnad. Deltagarna väljer om de vill meditera, läsa eller bara vara.

  Bild: Anna Hagvärn

 • Efter högmässan bjuds det alltid på kyrkkaffe i församlingshemmet. Rebecka hade råkat försova sig på morgonen och fått stressa för att hinna med allt i tid innan gudstjänsten. Nu kan hon pusta ut och prata med församlingsmedlemmarna i lugn och ro. Alla vill förstås prata med hennes lille son Santino också, som kommit på besök.

  Efter högmässan bjuds det alltid på kyrkkaffe i församlingshemmet. Rebecka hade råkat försova sig på morgonen och fått stressa för att hinna med allt i tid innan gudstjänsten. Nu kan hon pusta ut och prata med församlingsmedlemmarna i lugn och ro. Alla vill förstås prata med hennes lille son Santino också, som kommit på besök.

  Bild: Anna Hagvärn

Mellan himmel och jord

Bildreportaget

Att en präst viger brudpar och predikar å gudstjänsten, det vet väl alla. Men vad händer mer om dagarna i en kyrka? Arbetsliv följde med Rebecka Tudor i södra Stockholm en dag på jobbet och fick uppleva både skratt och samlad tystnad.

Taggar: Bildreportaget