2016-10-20
 • Arbetsledaren Tobias S Wahlkvist tar en välbehövlig paus i en inlämnad massagestol.

  Arbetsledaren Tobias S Wahlkvist tar en välbehövlig paus i en inlämnad massagestol.

  Bild: Linus Meyer

 • ”Stereon kan du ställa borta vid elektroniken så tar vi hand om den sen”, säger Peter Malmström och instruerar Per Göran Pettersson hur han skall återvinna. ”Vi lever i ett överflöd i Sverige och därför känns det extra bra att kunna lämna de saker jag inte vill ha till återvinning så kan någon annan få nytta av det”, säger Per Göran innan han lastar av det sista.

  ”Stereon kan du ställa borta vid elektroniken så tar vi hand om den sen”, säger Peter Malmström och instruerar Per Göran Pettersson hur han skall återvinna. ”Vi lever i ett överflöd i Sverige och därför känns det extra bra att kunna lämna de saker jag inte vill ha till återvinning så kan någon annan få nytta av det”, säger Per Göran innan han lastar av det sista.

  Bild: Linus Meyer

 • På Retuna ser man sig inte som en loppis, utan en galleria för återvunna varor.

  På Retuna ser man sig inte som en loppis, utan en galleria för återvunna varor.

  Bild: Linus Meyer

 • ”Det bästa med att jobba här är att ingen dag är sig lik. Ena dagen får man in en hel båt och nästa en lite värdefull brosch. Kul också att se att intresset för gallerian växer”, säger Peter Malmström, som har varit AMA anställd sedan gallerian öppnade. Ama är Eskilstuna kommuns resursenhet för Aktivitet, Motivation och Arbete.

  ”Det bästa med att jobba här är att ingen dag är sig lik. Ena dagen får man in en hel båt och nästa en lite värdefull brosch. Kul också att se att intresset för gallerian växer”, säger Peter Malmström, som har varit AMA anställd sedan gallerian öppnade. Ama är Eskilstuna kommuns resursenhet för Aktivitet, Motivation och Arbete.

  Bild: Linus Meyer

 • ”80 procent av de möbler jag får från returen måste jag reparera eller måla. Jag försöker så gott det går att behålla möblernas själ och patina”, säger Nusret Sejdic medan han fixar iordning det sista på ett skåp i butiken. Nusret drev tidigare en butik med närproducerade och ekologiska grönsaker i Eskilstuna.

  ”80 procent av de möbler jag får från returen måste jag reparera eller måla. Jag försöker så gott det går att behålla möblernas själ och patina”, säger Nusret Sejdic medan han fixar iordning det sista på ett skåp i butiken. Nusret drev tidigare en butik med närproducerade och ekologiska grönsaker i Eskilstuna.

  Bild: Linus Meyer

 • I gallerians sportbutik ReBuyke finns allt från cyklar till golfbollar. Det ekonomiska överskottet från butiken går till att hjälpa Eskilstunas arbetslösa ungdomar. Margot Schützer och Irene Karlsson är på jakt efter flytvästar till barnbarnen.

  I gallerians sportbutik ReBuyke finns allt från cyklar till golfbollar. Det ekonomiska överskottet från butiken går till att hjälpa Eskilstunas arbetslösa ungdomar. Margot Schützer och Irene Karlsson är på jakt efter flytvästar till barnbarnen.

  Bild: Linus Meyer

 • Ritva Koutto har fyndat en provdocka som Lars Hansson får posera med. ”Det är en julklapp till barnbarnet som vill bli kläddesigner.” Även på fiket där de avnjuter sitt kaffe kommer porslinet från returen.

  Ritva Koutto har fyndat en provdocka som Lars Hansson får posera med. ”Det är en julklapp till barnbarnet som vill bli kläddesigner.” Även på fiket där de avnjuter sitt kaffe kommer porslinet från returen.

  Bild: Linus Meyer

 • Amjad Al Chamaa flydde från Syrien för två år sedan, han jobbar i Re:Compute-IT sedan gallerian öppnade för drygt ett år sedan. Först som praktikant och nu som butikschef. ”Vi kollar så datorerna funkar och raderar informationen på dem”, säger han.

  Amjad Al Chamaa flydde från Syrien för två år sedan, han jobbar i Re:Compute-IT sedan gallerian öppnade för drygt ett år sedan. Först som praktikant och nu som butikschef. ”Vi kollar så datorerna funkar och raderar informationen på dem”, säger han.

  Bild: Linus Meyer

 • Seyithan Arun fixar en stol. En skruv behövde dras åt. Stolen lämnas vidare till ReTuna Design för eventuell vidare uppfräschning.

  Seyithan Arun fixar en stol. En skruv behövde dras åt. Stolen lämnas vidare till ReTuna Design för eventuell vidare uppfräschning.

  Bild: Linus Meyer

 • ”Välkommen till en vandring in i en framtidsgalleria som är smart, trendig och miljövänlig. Här ser vi inget som förbrukat, varken människor eller prylar, här får allt och alla en ny chans”, berättar Anna Bergström, centrumchef för ReTuna återvinningsgalleria under en guidad visning av gallerian.

  ”Välkommen till en vandring in i en framtidsgalleria som är smart, trendig och miljövänlig. Här ser vi inget som förbrukat, varken människor eller prylar, här får allt och alla en ny chans”, berättar Anna Bergström, centrumchef för ReTuna återvinningsgalleria under en guidad visning av gallerian.

  Bild: Linus Meyer

Publicerad 26 oktober 2016

Tur och retur Eskilstuna

Arbetsplatsreportaget

I ett industriområde bredvid en återvinningscentral strax utanför Eskilstuna ligger ReTuna, Sveriges första återbruksgalleria. Gallerian öppnade samtidigt som mastodontgallerian Mall of Scandinavia i Stockholm men har en helt annan inriktning. Genom renovering, reparation och kreativt återbruk får de inlämnade
sakerna nytt liv och kan säljas vidare.

Taggar: Bildreportaget