2017-12-05
 • På Hedlunds fabrik i Göteborg, som tillverkar julklappspapper, är det jul året runt.

  På Hedlunds fabrik i Göteborg, som tillverkar julklappspapper, är det jul året runt.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Anders Hjalmarsson är så kallad förstetryckare. Han sköter tryckpressarna och står beredd när de nytryckta jätterullarna matas ut. I dag trycks ett rödvitrandigt papper. Det kräver en enda vals med röd färg då man utnyttjar det vita råpappret.

  Anders Hjalmarsson är så kallad förstetryckare. Han sköter tryckpressarna och står beredd när de nytryckta jätterullarna matas ut. I dag trycks ett rödvitrandigt papper. Det kräver en enda vals med röd färg då man utnyttjar det vita råpappret.

  Bild: Linn Bergbrant

 • I fabriken roterar man mellan maskiner och sysslor och genom åren har produktionen har blivit allt mer automatiserad. – Det känns kluvet att tjänster försvinner men jag känner mig trygg med att dåliga arbetsmoment byggs bort, säger vd:n Patrik Ulmstedt.

  I fabriken roterar man mellan maskiner och sysslor och genom åren har produktionen har blivit allt mer automatiserad. – Det känns kluvet att tjänster försvinner men jag känner mig trygg med att dåliga arbetsmoment byggs bort, säger vd:n Patrik Ulmstedt.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Rewbar Zubair micrar en fryst kycklingrätt och slår sig ner i personalmatsalen. Han har jobbat i fabriken sedan klockan sex i morse. När det är högsäsong, som nu, lunchar de oftast på olika tider. Det är fredag i dag vilket innebär att han inte kommer bli avlöst av någon som jobbar kvällsskift.

  Rewbar Zubair micrar en fryst kycklingrätt och slår sig ner i personalmatsalen. Han har jobbat i fabriken sedan klockan sex i morse. När det är högsäsong, som nu, lunchar de oftast på olika tider. Det är fredag i dag vilket innebär att han inte kommer bli avlöst av någon som jobbar kvällsskift.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Produktionsledaren Linda Ryen hämtar de nytryckta pappersrullarna med gaffeltruck och kör dem till färdigvarulagret där de placeras i flera meter höga staplar. Varje stapel är en order. Marknaden för presentpapper är ganska stabil, även om värdet på julklapparna varierar så går det ändå åt ungefär lika mycket papper för att slå in dem.

  Produktionsledaren Linda Ryen hämtar de nytryckta pappersrullarna med gaffeltruck och kör dem till färdigvarulagret där de placeras i flera meter höga staplar. Varje stapel är en order. Marknaden för presentpapper är ganska stabil, även om värdet på julklapparna varierar så går det ändå åt ungefär lika mycket papper för att slå in dem.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Förstetryckaren Anders Hjalmarsson har hand om tryckprocessen. De cylinderformade valsarna, som benämns som ”sleeves”, finns lagrade i kartonglådor i ett jättestort hyllsystem som går från golv till tak. Varje pappersdesign har sina lådor, en vals för varje färg i mönstret.

  Förstetryckaren Anders Hjalmarsson har hand om tryckprocessen. De cylinderformade valsarna, som benämns som ”sleeves”, finns lagrade i kartonglådor i ett jättestort hyllsystem som går från golv till tak. Varje pappersdesign har sina lådor, en vals för varje färg i mönstret.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Seiran Ghadéri jobbar vanligtvis på kontoret som ekonomiansvarig men nu står hon och packar julpappersrullar en stund. Det är vanligt under högsäsong. – Det är väldigt bra att få jobba här ibland också, det gör att jag förstår hela verksamheten mycket bättre, säger Seiran Ghadéri.

  Seiran Ghadéri jobbar vanligtvis på kontoret som ekonomiansvarig men nu står hon och packar julpappersrullar en stund. Det är vanligt under högsäsong. – Det är väldigt bra att få jobba här ibland också, det gör att jag förstår hela verksamheten mycket bättre, säger Seiran Ghadéri.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Fylliga röda färger säljer alltid bra. De flesta presentpapperdesigners träffar man på den internationella mässan i Frankfurt. Då bläddrar Hedlunds produktchef i pärmar fem timmar om dagen för att välja ut mönstret till nästa kollektion. En nyhet för i år är dubbelsidigt papper med olika färger och mönster på fram- och baksida.

  Fylliga röda färger säljer alltid bra. De flesta presentpapperdesigners träffar man på den internationella mässan i Frankfurt. Då bläddrar Hedlunds produktchef i pärmar fem timmar om dagen för att välja ut mönstret till nästa kollektion. En nyhet för i år är dubbelsidigt papper med olika färger och mönster på fram- och baksida.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Tekniken som används vid tryck kallas för flexografitryck. Anders Hjalmarsson synar tryckpunkterna med förstoringsglas innan det är dags att trycka flera ton av papper. Punkterna ska vara jämna och runda. När inställningarna är bra lagras de i datorn.

  Tekniken som används vid tryck kallas för flexografitryck. Anders Hjalmarsson synar tryckpunkterna med förstoringsglas innan det är dags att trycka flera ton av papper. Punkterna ska vara jämna och runda. När inställningarna är bra lagras de i datorn.

  Bild: Linn Bergbrant

Full rulle i pappersfabriken

Bildreportaget

På Hedlunds i Göteborg är det jul året runt. De är specialiserade på att mata ut tomtar, granar och snöflingor ur sina tryckpressar. Varje år produceras här 40 miljoner meter julklappspapper. 

Taggar: Bildreportaget