Publicerad 16 maj 2017

Robot som hackas kan bli farlig

Robotisering

Säkerheten för maskiner inom tillverkningsindustrin är ofta mycket hög för att inte de som arbetar vid bandet ska skadas. Men när det gäller robotar som är uppkopplade mot nätet missas ofta säkerhetsaspekten, enligt en ny studie.

Robotar blir allt vanligare i arbetslivet och används i dag bland annat vid biltillverkning och inom förpackningsindustrin. Men skillnaden mellan en mer traditionell maskin och en robot är att roboten ofta är uppkopplad mot en programvara på nätet vilket gör att den också blir sårbar för hackerattacker.

Mjukvaruföretaget Trend Micro har tillsammans med Polytechnic University i Milano undersökt 83 000 industriella robotar som var uppkopplade mot nätet. Resultatet visade att 5 100 av dessa var helt öppna- det vill säga det krävdes inga inloggningsuppgifter för att komma åt dem.

Trend Micro har listat risker kopplade till bristande cybersäkerhet. En hackerattack kan till exempel leda till felaktigheter i de produkter som en uppkopplad robot tillverkar. Men långt allvarligare är att en hackad robot skulle kunna bli farlig för robotoperatören.

Sårbarheten när det gäller maskiner som är uppkopplade mot nätet handlar inte bara om robotar poängterar Trend Micro. Begreppet Internet of things brukar användas för att beskriva en teknisk utveckling där allt fler av våra vardagsföremål som hushållsapparater, hissar och sensorer i kläder är uppkopplade mot nätet.

Läs mer om studien:

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Verktyg och produkterSäkerhet