Publicerad 2 oktober 2020

Bristande IT-säkerhet när många jobbar hemma

IT-säkerhet

En av sju kontorsarbetare som jobbar på distans har inte koll på vilka appar och programvaror som är godkända av IT-avdelningen. Det visar en ny undersökning.

Behovet av att snabbt och enkelt kunna kommunicera med sina kollegor ökar när många arbetar på distans. Under pandemin laddar allt fler ner molnbaserade programvaror som Slack och Dropbox, ibland utan att undersöka om IT-avdelningen godkänt det. Många använder också molntjänsterna på sina personliga mobiler. På sikt kan det leda till säkerhetsrisker för företagen eftersom det finns risk att företagsinformation sprids på ett oavsiktligt sätt.

– Om anställda använder arbetsverktyg som inte är godkända av IT-avdelningen, kanske på grund av okunskap eller att de anser att godkända appar och programvaror gör dem mindre produktiva, ökar det risken att obehöriga kan komma åt känslig och kritisk information från företagen, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstföretaget Citrix, i en kommentar.

Citrix har låtit Sifo undersöka hur IT-säkerhet hanteras under pandemin. 14 procent av de tillfrågade svarar att de inte vet vilka appar och programvaror som är godkända av IT-avdelningen. Samtidigt uppger 67 procent att de fått hjälp att sätta upp en säker IT-miljö hemma genom utbildning och hjälp med säker anslutning.

För att förhindra att företagsinformation sprids på ett oavsiktligt sätt genom molntjänster är det viktigt att arbetsgivarna tillhandahåller teknik som gör det möjligt för de anställda att vara så produktiva som möjligt oavsett var de arbetar, säger Suzana Drakulic.

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: IT