Tips och råd

239 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Så funkar en arbetsmiljöinspektion

2021-09-20

Varje år gör Arbetsmiljöverket cirka 27 000 inspektioner på svenska arbetsplatser. Men vad innebär egentligen en inspektion och går det att förbereda sig?

Fem sätt att sitta rätt

2021-09-16

För några år sedan kom larm om att det är lika farligt att sitta som att röka. På kontor blev det vanligt att stå upp under större delen av arbetsdagen. Men nu visar forskning att kroppen inte aktiveras mer av att stå statiskt. I stället är det variation som är det bästa för hälsan.

"Vår största utmaning är digitaliseringen"

2021-09-08

Förändringstakten i arbetslivet är hög och den utbildning man en gång tog med sig in i arbetslivet behöver ständigt byggas på. Här berättar fyra olika företag hur de säkerställer att medarbetarna utvecklas och har den kompetens som behövs. 

Lyckas med digitaliseringen

2021-08-27

Pandemin har snabbat på digitaliseringen för många företag. Men hur gör man för att säkerställa att man gör rätt satsningar och hur får man med alla medarbetare på tåget? Arbetsliv har frågat Lars Alm som hjälper företag med digital transformation.

Sju råd om någon är mobbad

2021-08-20

Ingen arbetsplats är helt fri från kränkningar. Om det framkommer att en anställd känner sig utsatt är det viktigt att ta tag i det direkt. För det sämsta ni kan göra är att inte göra något alls.

Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret

2021-06-03

I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?

Nya riktlinjer för hur mobbning ska hanteras

2021-05-21

Enligt forskningen är många organisationer dåligt förberedda på att ta sig an mobbning på arbetsplatsen. Därför har Myndigheten för Arbetsmiljökunskap släppt riktlinjer kring hur mobbning och kränkningar ska hanteras.

Ny handbok ska förebygga elolyckor

2021-05-06

Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.

Nio tips för personalmötet

2021-03-25

Arbetsplatsträffar och avdelningsmöten är bra tillfällen att ta upp frågor om arbetsmiljö, trivsel och utveckling av medarbetarna. Alla verksamheter ser olika ut men det finns några generella knep för att öka engagemanget och nyttan med mötena.

Därför blir vi mindre effektiva av multitasking

2021-03-24

Äntligen kan vi jobba ostört i hemmets lugna vrå –  eller? Enligt psykolog Alexander Rozental kan det vara svårare att koncentrera sig hemma. Hushållssysslor och digitala kommunikationskanaler kan bidra till att vi multitaskar mer än på arbetsplatsen, och effektiviteten blir lidande.

Oroväckande hög smittspridning på arbetsplatserna

2021-03-16

Arbetsplatsen är vid sidan av hemmet nu den vanligaste platsen att bli smittad av covid-19. Det konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff i veckan, där hon uppmanade arbetsgivarna att göra allt de kan för att minska smittspridningen.

Musarm – så förebygger du

2021-03-01

20 procent av de som jobbar hemma under pandemin uppger att de fått ont i hand, arm eller nacke, enligt en ny undersökning. Musarm börjar  som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?