Tips och råd

255 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

"Vissa behöver mer hjälp än andra"

2022-01-10

Att få en bra start på nya jobbet har stor betydelse för trivsel och hälsa. Här delar chefer, nyanställda och en expert med sig av sina bästa tips för att lyckas med introduktionen. 

Så skapar ni bra hybridmöten

2021-12-13

Hybridmöten kan upplevas exkluderande, oengagerade och göra det svårt för oss att prata om känsliga saker. Men med en god planering och medvetna val ökar chanserna för ett lyckat möte.

Tips för genusmedvetet arbetsmiljöarbete

2021-12-01

Både män och kvinnor vinner på en jämställd arbetsmiljö. Om genusglasögonen är på i det systematiska arbetsmiljöarbetet ökar både hälsan och trivseln liksom kvaliteten på det arbete som utförs.

Digitala kommunikationskanaler skapar förvirring

2021-11-24

Slack, Teams, Skype och mejl. Ju fler plattformar vi har desto mer förvirrad riskerar kommunikationen att bli. Erica Dhawan, expert på teamarbete och digital kommunikation, tycker att det behövs riktlinjer för hur de olika kanalerna ska användas på arbetsplatsen.

Fem tips för att lyckas med presentationen

2021-11-22

Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.

Tio tips för att fixa bra belysning

2021-11-12

Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.

Minska risken för halkolyckor

2021-11-09

Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.

Så skapar ni en kreativ arbetsmiljö

2021-11-03

Hur vi utformar våra fysiska arbetsmiljöer kan göra stor skillnad för vår kreativitet och välmående på jobbet. Inredaren Linnea Stark ger sina bästa tips för att lyckas.

Att träna på hotfulla situationer ökar tryggheten

2021-10-20

Genom att träna på hotfulla situationer går det minska lidandet för den som drabbas. Överraskningsmomentet blir inte lika stort och man kan bredda sitt handlingsutrymme. Det säger Stefan Dahlberg som är utbildare inom krisstöd och krishantering.

Testa din belysning på jobbet

2021-10-18

Kepstestet och penntricket. Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi, tipsar om några enkla sätt att ta reda på om din arbetsbelysning är bra, vare sig du sitter hemma eller på kontoret. 

Därför funkar feedforward bättre än feedback

2021-10-14

Feedforward handlar om att fokusera på vad vi kan göra bra i framtiden, i stället för att blicka bakåt på det som redan har skett. Det är då de stora vinsterna med återkoppling kommer.

Så funkar språkstöd på jobbet

2021-10-12

Språkrådet har gett ut en vägledning för chefer och anställda som vill stötta dem på arbetsplatsen som inte har svenska som modersmål. Den tar också upp hur flerspråkigheten kan användas som en resurs på arbetsplatsen.