Publicerad 9 september 2014

Ewa har recept för arbetsmiljön

Hon har dryga 40 års erfarenhet från apoteksbranschen och under mer än halva den perioden har hon varit skyddsombud. För Ewa Forthmeiier är arbetsmiljö en angelägen fråga.

Sedan några år tillbaka arbetar Ewa Forthmeiier på Cura apotek i Linköping där hon är receptarie. Hon är också huvudskyddsombud för Unionen med ett område som sträcker sig från södra Stockholm ner mot Tranås och Växjö. Totalt rör det sig om ca 20 apotek. Hennes erfarenhet från avregleringen av apoteksmarknaden är att det blivit stressigare och lite svårare att samarbeta om arbetsmiljöfrågorna.

– Det är ett lite tuffare arbetsklimat och lite lägre bemanning än innan. När det gäller den fysiska miljön så har ytorna också krympt jämfört med tidigare.

Före avregleringen fanns i Linköping ett tiotal apotek och de lokala skyddsombuden hade då möjlighet att träffas för att prata om olika arbetsmiljöfrågor. I dag när apoteken finns inom olika kedjor fungerar inte det nätverket längre.

– I dag är det sekretess mellan de olika bolagen och det är mer ensamt nu. Man träffar inte andra skyddsombud på samma sätt.

Cura är en koncern som växer och en av Ewa Forthmeiiers uppgifter som huvudskyddsombud är att vara med från start när ett apotek ska öppna.

– Det handlar om att kontrollera ritningar och se att allt kommer att fungera på ett bra sätt. Det gäller både den fysiska arbetsmiljön; att diskar är i rätt höjd, att det finns lyftanordningar för kartonger och backar, att arbetsytorna är bra men också att alla trivs och mår bra på arbetsplatsen.

Hon och de andra styrelsemedlemmarna ska också försöka se till att det finns skyddsombud på varje plats och det är inte alltid så lätt. Flera tvekar när de får frågan.

– Många tror att det är svårt och man får engagera sig för mycket på fritiden, men man har rätt till facklig tid enligt lagen.

Att Ewa Forthmeiier själv blev skyddsombud berodde på en inspirerande kollega.

– Vi hade ett skyddsombud när jag jobbade i Jönköping som var väldigt positiv och hon gjorde att jag blev intresserad av frågorna. Som skyddsombud är det min roll att tillsammans med chefen hjälpa till så att allt fungerar. Alla ska ha det bra på jobbet och det är viktigt att ta tillvara idéer och synpunkter som kommer fram.

– Som huvudskyddsombud är mina kontakter mest med de lokala skyddsombuden om det finns, de kan alltid kontakta mig. Jag får även rapporter på små incidenter, till exempel om någon snubblat på en mattkant som sticker upp eller en låda som är trög, och jag försöker följa upp att de åtgärdas.

När Ewa började som apotekstekniker 1972 såg arbetet annorlunda ut än i dag.

– Då var det ett hantverksyrke, man tillverkade kapslar, stolpillerpulver och dekokter.  Man fick träffa mycket kunder och hjälpa till med rådgivning, det lockade mig när jag började.

Under åren har det varit olika frågor som Ewa fått driva som skyddsombud. En av de svåraste och som hon minns väl inträffade när hon jobbade på dosapoteket. På arbetsplatsen skulle man gå från att producera 5 000 doser till 20 000 dagligen. Trots nyanställningar så blev jobbet stressigt och övertiden hopade sig.

– Vi kom till jobbet klockan sju på morgonen men visste aldrig när vi skulle kunna gå hem. Det var otroligt tungt och stressigt. Vi tog upp frågan och sa ifrån men fick inget gehör.

– Då tog vi till slut dit Arbetsmiljöverket. Det var inget lätt beslut att skriva en anmälan till dem. Jag satt länge och funderade innan jag gjorde det. Men det blev jättebra. De förstod och satte sig snabbt in i verksamheten och kunde styra upp på ett helt annat sätt så att vi fick en fungerande arbetssituation.

 

Tre arbetsmiljötips

  1. Skapa en bra kommunikation på arbetsplatsen med chefen och med medarbetarna.
  2. Arbeta tillsammans med chefen för en bättre arbetsmiljö, till exempel för en bra ergonomi och ett bra psykosocialt klimat.
  3. Bevaka större förändringar.

Ewa Forthmeiier

Yrke: Receptarie och huvudskyddsombud inom Cura apotek.
Ålder: 60 år.
Bor: Linköping.
Familj: Sambo.
Fritid: Trädgård, odlar både grönsaker och blommor. Släktforskning ända till Brasilien och mina fem barnbarn.

Anita Gullberg

Taggar: UppdragSkyddsombud