Publicerad 23 september 2014

Färgerna på jobbet påverkar hälsan

Arbetet kan flyta smidigare i ett blått rum – och du mår kanske bättre. Färgerna på jobbet påverkar dig mer än du tror, visar forskning från Lunds universitet.

– Färger har en biologisk inverkan på vår hälsa, säger Jan Janssens, arkitekt och forskare på Miljöpsykologiska institutionen vid Lunds universitet.

Det går att mäta hur kroppen reagerar på olika färger. Jan Janssens och hans kollegor har i ett antal studier utfört experiment som visar hur människor reagerar på olika färger, men också hur det påverkar arbetsförmågan.

Man lät testpersoner vistas en halv arbetsdag i taget för att arbeta i ett rött respektive blått rum och mätte hjärt- och hjärnaktiviteten. Det visade sig att det blå rummet hade en lugnande effekt, medan det röda rummet ökade aktiviteten i hjärnan.

– Rött aktiverar vår hjärna och gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Introverta och redan nedstämda personer påverkas mer än andra, säger Jan Janssens.

I en annan studie undersökte man hur starka färger påverkar produktiviteten. Testpersonerna fick lösa en kreativ respektive en rutinartad arbetsuppgift.

– Arbetar man kreativt och har ett krävande jobb är det bättre att vistas i ett blått rum.

Ett antal studier har, liksom lundaforskarna, jämfört effekten av kalla och varma färger, som blått och rött. En studie som jämförde 1 000 arbetsplatser i olika länder visade att stämningen var bättre bland de medarbetare som arbetade i den mest färgglada arbetsmiljön.

– Stresseffekten uppstår när man kombinerar många starka färger. Men allt kan användas i sitt sammanhang. De kan vara motiverande med starka färger på en arbetsplats där man utför enformiga arbetsuppgifter, säger Jan Janssens.

Jan Janssens råd är att vara försiktig med starka färger och kontraster, liksom stora mönster när det gäller arbetsmiljön. Bäst passar de starka livfulla färgerna rött, gult och orange i rum där man vistas en kort tid, exempelvis mötesrum och entréer.

– Ett gott råd är att generellt vara försiktig med färgsättning i rum där man tillbringar många timmar. Då kan man gärna ha en mer neutral bakgrund och låta färgstarka tavlor, inredningsdetaljer och textilier liva upp det när man är uttråkad, säger Jan Janssens.

Den rådande vita kliniska inredningstrenden, som signalerar ljust och fräscht, är inte helt fel, anser han.

– Vitt liksom grått är en neutral färg som inte är så tokig, egentligen hör vitt till de bättre färgerna. Den är praktisk och kostnadsbesparande, och den fångar upp ljus, som vi så väl behöver.

Man kanske kan fundera över om det inte vore bra om inredningen kunde färgsättas efter yrkeskår, säger Jan Janssens. Vissa yrken lockar till exempel till sig mer inåtvända personer som klarar av att koncentrera sig längre perioder.

– De mår bäst i rum med lugna jordfärger, beige och grått eller lugnande kalla färger, som blått och grönt, säger Jan Janssens.

 

Så funkar det › färgernas påverkan

Färgerna som omger oss påverkar oss på olika sätt.

Blått
Signalerar lugn och ro och får oss att gå ner i varv. Forskning visar att det lindrar både stress och spänningar, samtidigt som kreativiteten ökar.

Vitt
En neutral färg som känns lugn och bra. Fångar upp och reflekterar ljus.

Gult
Gult retar synsinnet mest och kan upplevas obehaglig i starka doser.

Rött
Starka färger, som orange, gult men särskilt rött aktiverar vår hjärna och gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Introverta och redan nedstämda personer påverkas mer än andra.

Beige
Milda jordfärger, beige, brunt och grått har en lugnande och avkopplande effekt. Gör oss harmoniska och lugna.

Grönt
Färgen upplevs som harmonisk och har liksom blått en lugnande effekt och får oss att gå ner i varv.

Margaretha Eldh

Taggar: Må bra