Publicerad 30 juli 2014

Ny film ger råd om handeksem

För den med anlag för handeksem kan yrkesvalet bli ett problem. En viktig målgrupp för information är därför unga på väg ut i yrkeslivet. För att nå dem har sajten Jobba frisk nu gjort en informationsfilm, kallad En handfull råd.

Det är Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms län som står bakom sajten Jobba frisk och en av initiativtagarna till filmen är Mihály Matura, överläkare på enheten för arbets- och miljödermatologi. Enligt honom är handeksem är en folksjukdom som statistiskt sett drabbar 10 procent av befolkningen årligen.

– Det är en kronisk sjukdom och ofta är de åtgärder man skulle behöva göra svåra att vidta, eftersom det handlar om händerna som vi använder hela tiden. Och det är svårt att helt undvika parfymer, nickel eller matlagning och tvätt, säger han.

 Enligt Mihály Matura är det också oklart om handeksem ökar eller minskar i samhället, men det sjukvården vet är att andelen unga med böjveckseksem ökar kraftigt. Och eftersom ärftlighet och böjveckseksem är en riskfaktor är det sannolikt att även andelen personer med handeksem kommer öka kraftigt i framtiden. Därför är det särskilt viktigt att nå dem som är unga i dag.

 – Film är betydligt bättre än text och vi hoppas kunna sprida kunskap för att förebygga och att man väljer rätt yrke på grund att man hade kunskap, säger han. 

Filmen ger handfasta råd till den som har eksem. Den pekar också på att handeksem ofta utlöses när huden utsätt för en kombination av risker; har du till exempel haft eksem som barn och börjar jobba i ett yrke där du har mycket kontakt med vatten eller kemikalier innebär det alltså en ökad risk. Riskyrken kan till exempel vara frisörer, restaurang- och kökspersonal, målare, i vård eller livsmedelsbranschen.

– Som individ är det viktigt att skaffa sig kunskap om vad man kan komma i kontakt med i sitt jobb och att skydda händerna, ha lämpliga handskar och smörja händerna regelbundet.

Men minst lika viktigt är att arbetsgivare förstår sitt ansvar.

– Det är alltid ditt ansvar som arbetsgivare att ha en säker hantering av kemikalier och processer och att erbjuda rätt skydd, till exempel rätt sorts handskar, det är inte den enskildes sak. Men arbetsgivaren kan behöva hjälp från oss, eller från företagshälsovård eller hudläkare för att veta vad som är rätt skydd, säger Mihály Matura.

Se filmen

Råd om handeksem

  • Ta eksem på allvar, undvik ämnen och produkter som du vet att huden reagerar mot.
  • Vid handtvätt, fukta händerna innan du använder tvål. Om händerna inte är smutsiga räcker handsprit.
  • Använd helst tvål, schampo, tvättmedel utan parfym.
  • Har du torr hud – använd duscholja istället för tvål.
  • Använd mjukgörande kräm ofta – och slösa!
  • Undvik att klia. Det ökar risken för infektion.
  • Använd plasthandskar istället för gummihandskar och ha gärna bomullshandskar innanför.
  • Sök hjälp!

Carin Hedström

Taggar: AllergierVerktyg och produkter