Tennisboll

Publicerad 16 januari 2015

Hitta vardagens energitjuvar

Fritid och jobb hör ihop och att jobba förebyggande mot stress på arbetsplatsen bör också inbegripa hemmalivet. Lena-Karin Erlandsson, docent vid Lunds universitet, har arbetat fram en metod, kallad vardagsrevidering, för att förebygga ohälsa och se till att vardagen ger energi i stället för att ta.

Undersök din egen vardag

För att kunna förändra behöver man veta vad man egentligen gör. Prova att sätta dig en stund på kvällen och fundera. Vad har jag gjort under denna dag? Vad har varit viktigt? Roligt? Och vad gör jag för att jag måste? Fundera sedan på vilka måsten som verkligen är måsten. På jobbet kanske man inte behöver gå på alla möten, eller svara på precis alla mejl. På hemmafronten behöver vi inte göra allt det vi tror alla andra gör, som att hålla trädgården i perfekt trim eller alltid laga mat från grunden. Skriv ner dina reflektioner och gör en uppskattning över fördelning ”roligt” och ”måsten”.

 

Bli medveten om dina energislukare

Bli medveten om hur du påverkas av vad du gör. Olika aktiviteter har olika värden för olika personer. Fredagsfikat på jobbet är en avslappnad stund för den ena, för den andra är det en plåga, att ha ett intensivt möte på jobbet kan vara tufft för den ena, men ge energi för en annan. Det viktiga är att ta reda på hur dina aktiviteter påverkar dig. Då kan du se till att fylla på med andra aktiviteter som ger dig energi.

 

Ha kul även i stressiga perioder

Använd dig av de aktiviteter du tycker om! De fungerar som en vaccination mot stress och ohälsa. Lena-Karin Erlandsson kallar det självbelönande aktiviteter, spela tennis, hänga med vänner eller kolla en bra tv-serie. De ger energi. Men när vi är stressade väljer vi lätt bort dessa och gör bara det vi tror att vi måste. Då hamnar vi lätt i onda cirklar, vi får mindre energi, mer stress och jobbar och mår sämre. Så håll fast vid de aktiviteter du mår bra av även i stressiga perioder. Fundera gärna över vad du tyckte var roligt som barn;, de aktiviteterna ger ofta extra kraft; ridning, skogsmullepromenader, en stunds pyssel!

 

Välj bort, välj rätt

För att använda oss av våra må-bra-aktiviteter även i intensiva perioder behöver vi vara strategiska och välja bort. Det är lätt hänt att vi i stället försöker pressa in nya saker som vi tänker ska vara bra för oss. Vi försöker göra som ”alla andra”, om kollegorna börjat på yoga och mår mycket bättre så vill vi också göra det. Men det kanske snarare får motsatt effekt för dig just nu. Du kanske snarare behöver checka av med chefen om du verkligen behöver närvara på alla möten, eller om du kan byta ut ett mot en lunchpromenad. Eller fråga om du kan få flextid på morgonen så du kan ta en lite längre promenad efter morgonruschen.

 

Var realistisk – och gläd dig åt det du gjort

Se verkligheten för vad den är. Ska du göra en uppgift som förmodligen tar två timmar, avsätt då två timmar för den. Acceptera att det tar den tid det tar och jobba sedan koncentrerat i två timmar. Gör inget annat under tiden (ingen mejl-koll eller småsnack med kollegan!). När du sedan avslutat uppgiften, känn dig nöjd över att du genomfört den och att du hann det på den tid du bestämt. Det ger energi och det känns lättare nästa gång du ska genomföra uppgiften.

 

Få koll på dina avbrott

Vi lever i en tid som belönar ständiga avbrott, vi är tillgängliga och uppkopplade dygnet runt. Och vi klarar det bra, ett tag. Men om vår vardag består av för många avbrott blir vi stressade och riskerar att till slut bli sjuka. Vi har hela tiden känslan av att inte hinna med. När vi lägger oss på kvällen är det lätt hänt att vi inte tycker att vi gjort något, trots att vi är helt slut.

Prova att skriva ner det som stör dig, när kollegan avbryter dig, sms:n piper, ja, allt som du uppfattar som det som stör din aktivitet. Gradera sedan de olika typerna av störningar och resonera med kollegor och familj hur man kan minska antalet avbrott. Se till att överenskommelsen är tydlig; har du stängt dörren till ditt kontor vill du inte bli störd, har ni i familjen kommit överens om att du har egentid på tisdagskvällar så får de vänta med sina frågor.

 

Välj ut några viktiga sysslor varje dag

När du kommer hem från jobbet, fundera på vad du behöver göra fram till kvällen och välj ut ett par aktiviteter som du gör med full närvaro, alltså en sak i taget. När du hjälper barnen med läxorna, släpp då disken och var i stunden fullt ut, så att du kan känna att det blir en avslutad handling.

Sedan kan du multitaska resten, att vara fullt närvarande när du plockar ur diskmaskinen eller skriver handlingslistan är mindre viktigt. Bättre att känna sedan när du lägger dig på kvällen, att du var fullt närvarande med dina barn och hann med en skön testund med din sambo i tv-soffan. 

Vardagsrevidering

Om du är intresserad av metoden Vardagsrevidering vänd dig till en arbetsterapeut som är utbildad i metoden eller kan hänvisa dig vidare. Metoden kan användas både förebyggande och i behandling.

Källa: Lena-Karin Erlandsson, Lunds universitet

Hanna Nolin

Taggar: Så gör duMå bra