Händer med smartphone

Publicerad 30 april 2015

Mobil på mötet irriterar

Digital arbetsmiljö

Det blir allt vanligare att ta med mobilen på möten och läsa samt svara på mejl under mötets gång. Det visar en ny undersökning om mobilanvändande.

Drygt 8 av 10 arbetstagare känner behov av att omedelbart svara på inkommande samtal, sms och mejl under arbetstid. Många tror också att ständig tillgänglighet och multitasking är något som arbetsgivaren värdesätter. Det visar en Sifo-undersökning där 1 000 anställda deltagit. Undersökningen är gjord på uppdrag av telefonoperatören Telenor.

Undersökningen visar också att telefonerna börjar bli ett irritationsmoment under möten. Drygt 8 av 10 säger att de blir störda när andra kollar sin mobil under ett möte. Samtidigt medger nära 7 av 10 att de själva gör så under möten.

– Teknikavbrott och distraktioner i arbetet gör oss ineffektiva. Vi vet att störande ljud kan sänka vår prestation med upp till 66 procent och att det tar ungefär 25 minuter att återfå koncentrationen när vi blivit avbrutna. Det är helt nödvändigt för företag att bli medvetna om de här problemen och att göra något åt dem, säger Katarina Gospic, hjärnforskare, i en kommentar.

Tillsammans med Telenor har Katarina Gospic tagit fram en boken Workfulness som ska ge vägledning till en bättre digital arbetsmiljö.

Tips till företag för en sund digital arbetsmiljö

  • Sprid kunskap om varför det är viktigt med regler och policys för teknikanvändning.
  • Inför mobilfria möten.
  • Inför ljudlöst som standard.
  • Undvik mobilsamtal i öppna kontorslandskap.
  • Definiera förväntningar på tillgänglighet.
  • Uppmuntra medarbetare att använda de tekniska lösningar som finns på arbetsplatsen för att hantera och sortera information.

(Källa Workfulness)

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och ansvarig utgivare 08-402 02 52

Taggar: Må braMötenIT