Öra

Publicerad 16 oktober 2015

Nio knep för att få kollegorna att lyssna

Retorik

Har du känslan av att kollegorna snabbt börjar tänka på annat när du pratar under ett möte? Lägg några smarta retoriska knep på minnet. Retorikexperten Fredrik Söderquist delar med sig av sina bästa tips för att fånga kollegornas uppmärksamhet – och få dem att förstå vad du säger.

1 Ta hjälp av minnesformel
För att undvika kollegor som stirrar hålögt på dig när du pratar på nästa möte kan du ta hjälp av minnesformeln PÖS. Du börjar med P, påvisa. För att fånga åhörarnas uppmärksamhet behöver du tänka på att använda konkreta exempel i stället för att påstå någonting med en gång. Du kan dra en historia eller upprepa vad en person tidigare har sagt. Det viktigaste är att skapa ett "vi" att samlas kring. Sedan går du vidare till Ö, översätta. Här är det okej att bli mer abstrakt. Ofta är det vanligt att glömma den sista bokstaven S, som innebär att kort och kärnfullt sammanfatta vad du har att säga, bjud på en nyckelmening som stannar.

2 Timing viktigare än du tror
Sitt inte och vänta till "övriga punkter" när alla har börjar skruva på sig och önskar att mötet redan var slut. Försök göra det bästa av situationen genom att slå till i rätt ögonblick. Är det ett långt möte på en timme är det bra om du kan försöka tala i början av mötet.

3 Stäm av med kontrollfrågor
Titta på dina kollegor för att se om de verkar följa med i ditt snack. Nickar de? Då förstår de oftast. Ser de skeptiska ut? Då kan du behöva ge ett exempel till innan du går vidare i ditt resonemang. Om du är osäker kan du stämma av med kontrollfrågor. Hänger ni med? Du kan behöva backa ibland för att påminna om det som ni alla redan är överens om.

4 Bryt sinnesstämningen
Om den som talade innan dig var lika rolig som Babben Larsson kan det vara svårt att ge sig på humorspåret. Då ska du försöka bryta den stämningen. Om någon tvärtom har varit allvarlig innan kan det behövas ett skämt. Skratt ger ofta en gemensam upplevelse och skapar en vikänsla. Men låt inte skämten dra mer uppmärksamhet än huvudnumret.

5 Bästa sättet att avbryta någon
Svenskar kan sitta hur länge som helst och vänta på sin tur att få ta till orda. Men när folk inte vill sluta prata kan det vara ett tecken på att de tror att man inte har förstått. Ett accepterat sätt att avbyta är med en kort sammanfattning av vad förre talaren har sagt. Då bekräftar du den personen innan du själv tar ordet.

6 Lyft upp motargumenten
Bästa knepet för att få sin vilja igenom om ni uppenbart inte är överens är att lyfta upp motargumenten på bordet. För det första visar det att du är lyhörd. Du får också privilegiet att definiera vad ni inte är överens om, vilket ofta kan vara avgörande för hur gruppen tolkar motsättningarna. Du kan också vinna respekt genom att visa vad som fick dig själv att tänka om. De flesta byter inte åsikt på ett möte, men de kan bli mindre tvärsäkra i sin uppfattning.

7 Tänk på kroppsspråket
Sitter du helt hopkrupen i en konstig ställning kring mötesbordet? Då kan du behöva tänka på att ändra din sittställning när du ska prata. Det viktigaste är att ha en bra balans i kroppen, så att du kan andas ordentligt. Om du känner dig låst eller statisk kan du prova att röra dig mer. Att bli medveten om din egen mimik, exempelvis om du ser lidande eller skeptisk ut, vilket är ganska vanligt när man är koncentrerad, kan ge en hel del. Fråga runt bland kollegorna om de tycker du ser sur ut. Men ändra inte för mycket på dig själv, eftersom vi vill ha äkta, autentiska personer.

8 Ge dig själv legitimitet
När kollegorna slutar lyssna kan det bero på att du inte har tänkt igenom riktigt varför just du ska prata om det här just nu med de här personerna. Om du kommer fram till att du har viktiga erfarenheter eller ett stort intresse kan du själv känna större legitimitet att tala, vilket gör att fler lyssnar. Men att alltid prata på möten är överskattat. Testa att sitta tyst och hålla med ibland.

9 Våga laborera dig fram
Använd dina styrkor. Har du redan en positiv ingång som hög status eller bra historieberättande så använd det. Är du däremot känd för att vara långrandig eller har någon annan negativ förväntan på dig kan du behöva göra tvärtom, så att du får positiv uppmärksamhet. Du kan också behöva laborera dig fram för att hitta en retorik som passar just dig. Var inte så rädd för att misslyckas.

Taggar: Så gör du