Publicerad 19 maj 2015

Så kan ljudmiljön på krogen bli bättre

Buller

Blanka, hårda ytor i restauranginredningen gör att ljudet studsar. Gästerna får svårt att föra samtal och medarbetarnas öron kan ta stryk. In med absorbenter och runda former, råder ljudexperten Jonas Christensson som kan avläsa ljudmiljön med blotta ögat.

Jonas Christensson, ljudspecialist och utvecklare på ett akustikföretag, har ett enkelt mått som ger en snabb bild av ljudmiljön på en restaurang. Ryggstödsindex, kallar han det: Titta på gästerna som har ätit färdigt och sitter och pratar vid borden. Sitter de så tillbakalutade att ryggen vilar mot ryggstödet? Troligen inte så långa stunder. Det vanliga är snarare framåtlutade kroppsställningar, eftersom miljön ofta är bullrig.Jonas Christensson

– På restauranger med dålig ljudmiljö måste man luta sig fram för att kommunicera, säger Jonas Christensson.

Boven i dramat är de hårda ytor som många restauranger och caféer har i inredningen. Plana, blanka ytor av glas, stål, aluminium och sten gör att ljudet studsar tillbaka och det blir svårt att föra samtal.

– Konsonanterna, som är viktigast för att vi ska uppfatta vad som sägs, försvinner. Vokalerna, som vi egentligen har mindre nytta av, förstärks av de hårda ytorna. De reflekterade vokalerna maskerar de viktiga konsonanterna och då är det svårt att uppfatta vad folk säger.

Med åldern försämras hörseln, så att det blir svårare att uppfatta högfrekvent ljud, som syrsornas spel, fågelkvitter – och konsonanter.

– Många människor som går på restaurang är 55 plus. De drabbas värre än andra när ljud reflekteras från hårda ytor i inredningen, säger Jonas Christensson. När man inte hör, höjer man dessutom rösten, så på restauranger kan alla prata högt.

Allra bäst hör vi utomhus.

– Vår hörsel är gjord för att lyssna till mänskliga röster utomhus.

För bättre ljudmiljö i restauranger tycker Jonas Christensson att man ska satsa på bra absorberande material i taket, som gör att ljudet inte stutsar tillbaka lika mycket. I väggarna kan man försöka efterlikna naturens runda former, som i finns till exempel trädstammar.

– Konvexa former slår sönder ljud, så att det som reflekteras blir mer diffust, säger han. Glasrutor mot gatan kan man vinkla, som i flygledartorn. Då stutsar mer ljud upp i taket, där man har absorbenter.

Textiler är inte heller fel, till exempel tjocka kuddar med rundade former. Men för att gardiner ska få någon riktig effekt på ljudnivån måste de vara kraftiga, enligt Jonas Christensson. Tjocka, tunga sammetsdraperier är bra.

Hans intryck är att restaurangbranschen har blivit allt mer medveten om hur viktig ljudmiljön är, för både gäster och personal.

– Seriösa restauratörer tar frågan på allvar. Det problem som jag ser, är att designintresserade inredningsarkitekter kan vara lite bristfälliga i sin kunskap om hur ljud påverkar människan.

 

Läs mer:

Prevents podcast om ljudmiljöer och hörsel
Arbertsmiljöverkets temasidor om buller

Taggar: Buller